Volledig scherm

Gemeente Den Haag mag sekswerkers niet meer registeren

De rechter heeft vandaag besloten dat de gemeente Den Haag sekswerkers niet meer mag registreren na het houden van een intakegesprek. Belangenvereniging voor sekswerkers PROUD is dolblij met de uitkomst.

De gemeente Den Haag registreerde sekswerkers na het houden van een intakegesprek. Op basis daarvan kreeg een sekswerker een positief of negatief werkadvies. Die informatie werd in de database van de gemeente of politie verwerkt.

Autoriteit Persoonsgegevens weigerde een ontheffing te verlenen om sekswerkers te mogen registreren. En daar kon de rechtbank vandaag zich ook in vinden. Die verklaarde dat het registreren van sekswerkers stigmatiserend en gevaarlijk is. ,,Sekswerkers lopen bij de verwerking van het persoonsgegeven een verhoogd risico op misbruik en discriminatie.’’

PROUD, belanghebbende bij de procedure, is blij met de uitspraak. ,,Deze uitspraak heeft niet alleen gevolgen voor het beleid van de gemeente Den Haag, maar ook voor andere gemeenten die er tot nu voor kozen informatie over sekswerkers te registreren’’, stelt advocaat Regien de Graaff.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag