Volledig scherm
Regeringsgebouwen aan de Turfmarkt © Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Gemeente Den Haag wil gevoelige bouwplannen voortaan geheim verklaren

Bouwplannen voor politiebureaus, ministeries en ambassades mogen in Den Haag voortaan gedeeltelijk of geheel geheim worden houden in het belang van de veiligheid. De Haagse Stadspartij (HSP) is bang dat burgers hierdoor geen bezwaar meer kunnen maken tegen ingrijpende plannen die grote impact hebben op hun leefomgeving.  

Raadslid Peter Bos van HSP heeft daarom 21 schriftelijke raadvragen gesteld. Volgens de politicus is er nog veel onduidelijk over hoe de maatregel van de gemeente, die per 24 juli inging, in de praktijk kan uitpakken. ,,Ik vrees dat hierdoor omstreden bouwplannen geheim worden gehouden zodat er niet geprotesteerd tegen kan worden. Ik snap dat bepaalde bouwtekeningen geheim moeten blijven zodat ze niet in verkeerde handen vallen, maar hoezo moet het uitdelen van vergunningen nu opeens heimelijk gebeuren?”

Bos vraagt onder meer aan het stadsbestuur hoe het begrip veiligheid wordt geïnterpreteerd en of er al aanvragen zijn geweest voor geheimhouding bij nieuwe plannen. De politicus vermoedt dat de gepoogde verhuizing van de Israëlische ambassade naar Plein 1813 de aanleiding zou kunnen zijn voor het nieuwe beleid. Die ging uiteindelijk niet door vanwege hevig verzet van omwonenden. ,,We vragen ons af of die verhuizing wel stilletjes door zou zijn gegaan als de huidige regels van toepassing waren.”    

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag