Volledig scherm
Archiefbeeld: Haagse daklozen bereiden zich voor op de nacht in de winteropvang die wordt beheerd door Stichting Schroeder van der Kolk. © ANP

Gemeente luidt noodklok om groeiend aantal daklozen: Verdubbeling in tien jaar tijd

VideoHet stijgende aantal daklozen groeit de steden boven het hoofd. Daarom vragen Den Haag en de andere drie grote steden om extra geld van het kabinet. 

Quote

Ik maak mij grote zorgen om het groeiend aantal mensen dat dakloos raakt

Bert van Alphen

Het aantal daklozen is in tien jaar tijd verdubbeld tot 40.000. Vooral de laatste jaren is dat explosief gestegen:  met maar liefst 10.000 in drie jaar tijd. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht luiden nu de noodklok, omdat  ze het probleem zelf niet meer het hoofd kunnen bieden.

,,Ik maak mij grote zorgen om het groeiend aantal mensen dat dakloos raakt”,  aldus verantwoordelijk wethouder Bert van Alphen. Volgens hem  is het grootste obstakel het tekort aan woningen. ,,We moeten er dus voor zorgen dat mensen vanuit de opvang kunnen doorstromen naar een geschikte woonsituatie, met de begeleiding die daarbij nodig is. Er moeten meer woningen beschikbaar komen voor deze doelgroep.”

Op uitkering gekort

Om dat voor elkaar te krijgen, dringt Van Alphen er met de wethouders van de drie andere grote gemeenten bij het kabinet op aan dat er meer geld komt om snel de juiste hulp te kunnen bieden aan daklozen én dat er meer woningen komen. Ook in andere gemeenten. De G4, zoals het stedenverband heet, zien dat zij daklozen op moeten vangen die vanuit andere gemeenten naar de steden trekken. Daarom wordt gepleit voor het gelijkmatig verdelen van daklozen over alle gemeenten, zoals ook met statushouders gebeurd.

Een andere maatregel die de gemeenten voorstellen, is het aanpassen van de zogeheten kostendelersnorm. Die regeling zorgt er nu vaak nog voor dat  jongere daklozen niet meer thuis kunnen blijven wonen, omdat de ouders of andere familieleden dan op  hun uitkering gekort worden. 

Van Alphen: ,,Om de trend te keren is het noodzakelijk om tot een breed gedragen landelijke aanpak te komen. Daarom luiden wij nu als G4 de noodklok.”  

De 68-jarige Gert is één van de 40.000 mensen die in 2018 dakloos waren. Bekijk hieronder zijn verhaal:

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

 1. Automobilist negeert stopteken en knalt na achtervolging tegen boom
  Play
  Video

  Automobi­list negeert stopteken en knalt na achtervol­ging tegen boom

  Een automobilist is vannacht gecrasht op de Cees Laseurlaan in het Benoordenhout in Den Haag. Volgens calamiteitensite District8 gebeurde dat na een achtervolging door de politie. Agenten wilden de auto laten stoppen, omdat de bestuurder een gevangenisstraf van elf dagen had openstaan. Toen de politie de automobilist een stopteken gaf, ging hij er vandoor, waarna hij even later tegen een boom knalde. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.
 2. Maak de quiz en win het boek Lieve Rachel van Leo van der Velde

  Maak de quiz en win het boek Lieve Rachel van Leo van der Velde

  Al ruim een jaar lang schrijft journalist Leo van der Velde iedere week een brief aan zijn kleindochter Rachel. Deze brieven verschijnen in de rubriek Lieve Rachel in AD Haagsche Courant. Vorige week zijn een aantal brieven en niet eerder vertoonde verhalen samengebundeld in het boek Lieve Rachel uitgebracht. In deze quiz moet antwoord gegeven worden op vragen over de brieven van Leo. Doe mee en maak kans op een gesigneerd exemplaar!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag