Volledig scherm
Asbestschoonmaak in Wateringen. © archieffoto AD

Gemeente Westland op het matje om asbest

Het duurt veel te lang voordat de asbestresten in Wateringen zijn verwijderd. Dat stelt de provincie Zuid-Holland.

Quote

We roepen allang dat er alleen een focus was op geld. We komen nog steeds asbest tegen. Nu is het tijd dat er een accent komt op de gezondheid van de wijk.

Bewoner Henk van Eijk

De provincie is zó ontevreden over de gang van zaken, dat ze het gemeentebestuur van Westland dinsdagavond op het matje heeft geroepen.

,,We willen dat de zaak zo snel mogelijk tot tevredenheid wordt opgelost,'' stelt een provinciewoordvoerster. ,,Het college van Westland heeft aangegeven op 12 januari met een plan van aanpak te komen. Met dit antwoord nemen wij voor nu genoegen.''  

Onzorgvuldig
De asbestzaak houdt Wateringen al bijna een jaar in de greep. Bij een grote brand in een bedrijfsgebouw kwam op 13 januari vorig jaar een enorme hoeveelheid asbest vrij. Hoewel er snel werd gesaneerd, is dit volgens de bewoners niet zorgvuldig genoeg gebeurd. Er duiken in het dorp nog steeds asbestresten op.  

Bewoners van de bewuste Ambachtsweg in Wateringen voelen zich al langer in de steek gelaten door gemeente Westland. ,,We roepen allang dat er alleen een focus was op geld. We komen nog steeds asbest tegen," zegt Henk van Eijk. ,,Nu is het tijd dat er een accent komt op de  gezondheid van de wijk."  

Geschokt
Bart Noordermeer van het comité Brand Wateringen is ernstig geschokt. ,,Het verrast ons niet dat nu bekend is geworden dat de gemeente niet juist heeft gehandeld. Dat wisten we al. De gemeente bagatelliseert onze zorgen, ze wilden nooit komen kijken naar de asbestresten. Zij zijn toch de overheid? Dan moeten ze het oppakken. En dat willen we al maanden lang kenbaar maken aan de gemeente. Ik heb twee kleine kinderen die nu al een jaar zijn blootgesteld aan deze rotzooi."  

Noordermeer wil dat er wil dat er nu één ding gebeurt: ,,Dat het spul uit de wijk wordt gehaald. Laten ze het oppakken, dan kunnen wij weer in alle rust leven in onze buurt." De gemeente Westland heeft nog niet op de nieuwste ontwikkelingen gereageerd.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag