Volledig scherm
Gemeentemuseum Den Haag krijgt een van de grootste en belangrijkste privéverzamelingen Delfts aardewerk ter wereld in langdurig bruikleen: De Lavino Collectie, van de in 2005 overleden staalindustrieel Meijer Lavino. © Gemeentemuseum Den Haag

Gemeentemuseum krijgt grootste privéverzameling Delfts aardewerk in bruikleen

Het Gemeentemuseum Den Haag krijgt een van de grootste en belangrijkste privéverzamelingen Delfts aardewerk ter wereld langdurig in bruikleen. Het gaat om de collectie van de in 2005 overleden staalindustrieel Meijer Lavino.

De verzameling telt ruim duizend objecten, die een overzicht geven van het werk van de Delftse plateelbakkers uit de periode 1660-1820. Plateel is aardewerk dat na het bakken wordt beschilderd en vervolgens een tweede keer wordt gebakken. De collectie bestaat uit onder andere kleurrijke kraantjeskannen, bloemenhouders, mensfiguren en zelfs een bord van zeldzaam ‘Delfts zwart'. 

Directeur Benno Tempel is heel blij met de collectie: ,,Dankzij de genereuze bruikleen kunnen wij het publiek een dwarsdoorsnede tonen van de indrukwekkende Delftse productie van aardewerk. Er ontstaat een rijk geschakeerd verhaal over de cultuur, kennis, ambacht en techniek van de Nederlandse keramiekindustrie die wereldfaam heeft bereikt.”

Nog niet eerder was de collectie ergens te zien, tot nu. Het Gemeentemuseum toont een groot deel van de verzameling vanaf 31 augustus tot en met 1 maart volgend jaar, onder de noemer De Lavino Collectie - Staalkaart van Delfts aardewerk.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag