Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP XTRA

Gemeenten in Haaglanden hoger beroep om zorgtarieven

De dramatische tekorten in de jeugdzorg zijn nog moeilijker terug te dringen dan gedacht. Dat komt door een vonnis van de rechter, schrijven de tien samenwerkende gemeenten in de regio Haaglanden aan hun respectievelijke gemeenteraden.

Ruim twee weken geleden gaf de rechter een grote groep jeugdhulpinstellingen gelijk in hun klacht dat de nieuwe zorgtarieven in de Haaglandse jeugdhulp onredelijk zijn. De regiogemeenten moeten 'reële en kostendekkende' tarieven bieden, oordeelde de rechter onder meer.

Maar volgens de gemeenten is het vonnis op onderdelen 'onjuist, en moeilijk te begrijpen'. Ze vrezen dat er bij de inkoop van de jeugdzorg 'onduidelijkheden' zullen blijven bestaan en dus ook voortdurend terugkerende discussies over de zorgprijzen. Vandaar dat ze tegen de uitspraak in hoger beroep gaan. Ook stellen de tien samenwerkende gemeenten in de brief aan hun gemeenteraad dat het door het vonnis lastiger voor hen wordt om de kosten in de jeugdhulp te beheersen en om de miljoenentekorten terug te dringen.

'Wurgcontracten'

Volgens de vele marktpartijen in de regiozorg die zich bij de rechtszaak hebben aangesloten, leiden de nieuwe 'wurgcontracten' bij de inkoop tot faillissementen, zo stelden ze vorige maand tijdens de behandeling van het kort geding. Gemeenten als Den Haag, Delft, Westland en Zoetermeer vonden dat er niets mis is met de voorgestelde tarieven. Zij willen dat de jeugdzorginstellingen in Haaglanden doelmatiger hun geld uitgeven en ook efficiënter met de zorg omgaan. In afwachting van het hoger beroep willen de tien gemeenten er wel alles aan doen om met de jeugdzorginstellingen een akkoord te bereiken, zegt Haags wethouder Kavita Parbhudayal: ,,We stellen ons constructief op en willen er samen uitkomen.'' Ook beginnen de gemeenten met een door de rechter voorgesteld bemiddelingstraject over de tarieven.

Die inkoopprijzen staan ook landelijk volop in de aandacht. Zo wil het kabinet gaan voorkomen dat Nederlandse gemeenten hun zorg-aanbieders te weinig betalen om het hoofd boven water te houden, zo werd gisteren bekend. De tarieven zouden voortaan moeten voldoen aan enkele strenge voorwaarden, zodat de zorginstellingen, waarvan er heel wat in zwaar weer verkeren, uit de brand worden geholpen.

Ook neemt het kabinet de jeugdzorg weer op de schop, is gisteren bekendgemaakt. Gemeenten moeten van het kabinet vooral de zwaardere hulp aan kwetsbare jongeren regionaal gaan organiseren. Ook dienen aanbieders van jeugdhulp een nette vergoeding te krijgen. Deze stelselingreep lijkt geen moment te vroeg te komen. Uit een alarmerend rapport blijkt dat de overheid op dit moment 'onvoldoende haar verantwoordelijkheid neemt om kinderen te beschermen die ernstig in hun ontwikkeling worden bedreigd'.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

 1. Automobilist negeert stopteken en knalt na achtervolging tegen boom
  Play
  Video

  Automobi­list negeert stopteken en knalt na achtervol­ging tegen boom

  Een automobilist is vannacht gecrasht op de Crees Laseurlaan in Den Haag. Volgens calamiteitensite District8 gebeurde dat na een achtervolging door de politie. Agenten wilden de auto laten stoppen, omdat de bestuurder een gevangenisstraf van elf dagen had openstaan. Toen de politie de automobilist een stopteken gaf, ging hij er vandoor, waarna hij even later tegen een boom knalde. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.
 2. Maak de quiz en win het boek Lieve Rachel van Leo van der Velde

  Maak de quiz en win het boek Lieve Rachel van Leo van der Velde

  Al ruim een jaar lang schrijft journalist Leo van der Velde iedere week een brief aan zijn kleindochter Rachel. Deze brieven verschijnen in de rubriek Lieve Rachel in AD Haagsche Courant. Vorige week zijn een aantal brieven en niet eerder vertoonde verhalen samengebundeld in het boek Lieve Rachel uitgebracht. In deze quiz moet antwoord gegeven worden op vragen over de brieven van Leo. Doe mee en maak kans op een gesigneerd exemplaar!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag