Volledig scherm
© anp

Gemeenten in verzet tegen plan Vestia om deel woningen in vrije sector te verhuren

Rijswijk verzet zich met verschillende gemeenten in de regio tegen het terugschroeven van het aantal woningen met sociale huur door Vestia. Den Haag blijft gespaard.

Door sociale huurwoningen om te zetten naar huren in de vrije sector raakt een gemeente als Rijswijk huizen met de laagste huren kwijt. En van dat soort huizen zijn er juist meer nodig in Rijswijk. Ook in gemeenten als Westland en Pijnacker-Nootdorp wordt de noodklok geluid over deze plannen van woningcorporatie Vestia.

Gezamenlijk protesteren de gemeenten bij minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken die de Autoriteit Woningcorporaties onder haar hoede heeft. Dit orgaan is akkoord met de plannen van Vestia. De gemeenten willen dat het wordt teruggedraaid om voor hun inwoners voldoende woningen in de sociale huur - niet hoger dan 710,68 euro - te behouden. Ze bepleiten hun standpunt tijdens een hoorzitting op 26 maart in Utrecht.

Den Haag

In Den Haag speelt het probleem niet. Volgens de Haagse wethouder Joris Wijsmuller zijn er met alle corporaties scherpe afspraken gemaakt over hun voorraad sociale huurhuizen en de betaalbaarheid van woningen. ,,Om te zorgen dat de betaalbaarheid van woningen in de omliggende gemeenten ook op orde blijft, is gezamenlijk het convenant gesloten dat corporaties zorgen voor meer dan 12.000 sociale huurwoningen door nieuwbouw en overname van bezit van Vestia’’, zegt een woordvoerder van Wijsmuller.

Vestia doet de ingreep in Rijswijk om financiële redenen, zegt een woordvoerder. Vestia wil daarom in wooncomplex De Hofmeester, dat in 2015 is opgeleverd tussen de Sir Winston Churchilllaan en de Treubstraat, de huurgrens gaan verhogen in de 180 woningen die nu nog ‘sociaal’ zijn. ,,We doen dat niet van de ene op de andere dag. Maar als er een sociale huurwoning vrijkomt, gaan we de nieuwe bewoners een hogere huur vragen.’’

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag