Volledig scherm
De hoek Laan van Wateringse Veld en Oosteinde in Den Haag waar de flat voor statushouders moet komen. © Google Streetview

Gemor blijft over flat statushouders

Het gemor rond de bouw van een appartementencomplex in Wateringse Veld waar statushouders worden gevestigd houdt aan. ,,We krijgen een flat door onze strot geduwd.''

Het is op het oog maar een piepklein grasveldje waar de gemeente een appartementencomplex gaat neerzetten. Gelegen naast de Texaco, op de kruising van de Oosteinde en Laan van Wateringse Veld. Twintig woningen moeten er komen. Tien zijn er bedoeld voor statushoudersgezinnen. Per woning verwacht de gemeente zo'n vier bewoners. De andere tien zijn bestemd voor de sociale verhuur.

Een klein project, maar omwonenden lopen al maanden tegen de gemeente te hoop om de bouw ervan. Het grootste probleem: het leeuwendeel van de buurtbewoners wist niet dat een dergelijk gebouw op die grond neergezet mocht worden. En nu ze er achter zijn, lijkt alles al in kannen en kruiken. ,,Het is een streek van de gemeente die boze mensen alleen maar bozer heeft gemaakt'', aldus omwonende Willem Bodhi. Hij baalt ervan, al is hij wel positief over de komst van statushouders. ,,Tien gezinnen, wat is dat nou? Als de gemeente niet zo stiekem had gedaan, was er veel minder gedoe geweest.''

Zomervakantie

Quote

Het is een streek van de gemeente die boze mensen alleen maar bozer heeft gemaakt.

Willem Bodhi

De gemeente wijzigde het bestemmingsplan wat de bouw van 20 appartementen mogelijk maakte in december 2016. Volgens de regels publiceerde ze dat voornemen in de Staatscourant en bij de gemeentelijke bekendmakingen. Ook zegt een woordvoerder dat een inloopavond is georganiseerd. ,,Alleen leest niemand dat blad. Daar moet je maar net achter komen'', zegt buurman Hans Assies. ,,Voor zo'n belangrijke wijziging had meer aandacht gevraagd moeten worden'', vindt ook een andere buurtbewoner.

Het gevolg: pas in juni, toen de gemeente een brief rondstuurde met de bekendmaking wat ze met de grond ging doen, was de periode voorbij om bezwaar aan te tekenen tegen het bestemmingsplan. Alleen tegen de omgevingsvergunning (dat over het gebouw en de directe omgeving gaat, red.) kon nog worden geprotesteerd. De aanvraag hiervoor werd in de zomervakantie op 3 augustus gepubliceerd.

,,De gemeente heeft het ook niet meer over 'plannen' of wat ze 'wil gaan doen', we krijgen gewoon een flat door de strot geduwd'', zegt een nijdige Michel Boerboom. Hij ziet het gebouw niet zitten, maar ook de komst van statushouders niet.

Betere plekken

Anderen, zoals Assies en de bewoners van het pand aan de andere kant van het kruispunt, hebben vooral problemen met de grootte van het gebouw. Dat zou gevaarlijke verkeerssituaties in de hand werken. ,,Het zicht verdwijnt en er moeten nóg meer mensen parkeren'', aldus een buurman. ,,Ik kan wel betere plekken aanwijzen, met meer ruimte'', aldus Bodhi.

Wat de gemeente vindt, over deze door haarzelf gevoerde procedure, blijft onbekend. Er is om een reactie gevraagd, maar een woordvoerder gaat niet in op de kritiek. Zij duidt wel dat door de verhoogde instroom van statushouders en het tekort aan woningen in Den Haag ze aan nieuwbouw moet doen om vluchtelingen met een verblijfsvergunning een huis te kunnen bieden. Dat is een tijdelijke situatie. Verder stelt ze dat de bouwkavel wel degelijk voldoende ruimte biedt en er voldoende parkeerplaatsen op eigen terrein komen.

Morgen is er opnieuw een informatieavond voor buurtbewoners.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag