Volledig scherm
Drinkwaterbedrijf Dunea. © anp

GenX ook in leidingwater Den Haag, Zoetermeer en Leiden

De mogelijk kankerverwekkende stof GenX zit ook in het leidingwater van Den Haag, Zoetermeer en Leiden. Dat maakt waterleidingbedrijf Dunea vandaag bekend. Volgens het bedrijf gaat het om zeer lage waardes en is het drinkwater nog steeds veilig.

GroenLinks bij Provinciale Staten van Zuid-Holland slaat alarm om de vondst. Ook de Statenfractie van de PVV van Zuid-Holland vraagt om meer onderzoek.

Het gaat om water afkomstig uit de drinkwaterwinlocaties Scheveningen, Monster en Katwijk, meldt het bedrijf. ,,Op deze plekken is 4,3 en 5,8 nanogram per liter gemeten'', aldus Dunea dat nog nader onderzoek doet waar de GenX vandaan komt. 

Veiligheidsgrens

Quote

Het gaat om waardes die dertig keer lager zijn dan de richtwaar­de

Dunea

Eerder dit jaar werd al bekend dat de omstreden stof van de Dordtse fabriek Chemours is aangetroffen in kraanwater van Alblasserdam en Ridderkerk, van drinkwaterbedrijf Oasen. Uit een onderzoek door het AD bleek daarna dat de stof ook in het leidingwater zit van Rotterdam, Dordrecht, Spijkenisse, Gouda en Goedereede.

Dunea benadrukt dat het om zeer kleine hoeveelheden GenX gaat. ,,Het gaat om waardes die dertig keer lager zijn dan de richtwaarde die de overheid geeft als veiligheidsgrens voor deze stoffen in het drinkwater.''

Waarde bijgesteld

De richtwaarde is onlangs door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) vastgesteld.  De onderzoekers van het RIVM stellen dat de GenX-bestanddelen FRD 902 en FRD 903 geclassificeerd zouden moeten worden als mogelijk kankerverwekkend voor de mens. De effecten op organen zijn volgens het RIVM nog moeilijk te beoordelen. Over bestandsdeel E1 in GenX is bij de wetenschappers nog niets bekend.

Deze krant liet eerder al kraanwater uit zes plaatsen in Zuid-Holland onderzoeken op de aanwezigheid van GenX. Het ging toen om de plaatsen: Dordrecht, Rotterdam, Gouda, Goeree, Spijkenisse en Alblasserdam. Het artikel gaat verder onder de video. 

De Statenfractie van GroenLinks stelt vragen aan Gedeputeerde Staten over de nieuwe vondsten van GenX. De fractie vraagt de provincie de lozing door Chemours te stoppen. ,,Ik ben ervan geschrokken dat GenX zo snel na de lozing in Dordrecht al de drinkwaterwinning aan de andere kant van de provincie heeft bereikt'', aldus Berend Potjer van de Statenfractie van GroenLinks. ,,Als inwoner van Den Haag maak ik mij nu wel zorgen over de veiligheid van mijn drinkwater. Het is dan wel verdund, maar GenX is een onnatuurlijke stof die niet afbreekt.''

Vreemd

Harm Groenendijk van de PVV in Provinciale Staten vindt de uitkomst schokkend en noemt het vreemd dat GenX nu al in Den Haag is aangetroffen. GenX wordt door Chemours in Dordrecht pas vijf jaar gebruikt. Het bedrijf is in Nederland de enige gebruiker, weet hij. ,,Deze verspreiding gaat zo snel, dat is niet normaal. De vraag is waar het vandaan komt'', zegt Groenendijk die voor meer onderzoek pleit.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag