Gesjoemel bij reclassering met steigerhouten meubels
VideoReclasseringspersoneel overtreedt de regels door steigerhouten meubels die door taakgestraften zijn gemaakt, contant en zonder bon te verkopen. Dat blijkt uit verborgen camerabeelden die drie ontslagen klokkenluiders aan deze krant hebben verstrekt.
We stellen vast dat het topmanagement van Reclassering Nederland van de corruptie op de hoogte was, de zaak bewust heeft geneutraliseerd en heeft nagelaten verantwoordelijkheid te nemen
Reclasseringsmedewerkers uit Den Haag en Rotterdam hebben tussen 2014 en september 2016 in minstens vijf gevallen 'handje contantje' en zonder bon steigerhouten tuinmeubilair verkocht, zo tonen de videobeelden. Ook blijkt dat een veroordeelde man tijdens zijn taakstraf aan een eigen project kon klussen.
Wie in Den Haag of Rotterdam een taakstraf krijgt, kan in een timmerwerkplaats van Reclassering Nederland belanden. Taakgestraften maken daar steigerhouten meubelen, die worden verkocht aan de lokale kringloopwinkel.
Gesjoemel
Klussen aan eigen projecten is uit den boze. Ook het aannemen van contant geld door reclasseringsmedewerkers is taboe. Juist om gesjoemel te voorkomen, stelde directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland in 2013 dat verkopen 'uitsluitend per pin' mogen plaatsvinden.
Het onderzoek met de verborgen camera is gedaan door drie klokkenluiders, die in 2010 voor het eerst melding doen van contante verkopen bij Reclassering Den Haag. Ze worden gesteund door de Expertgroep Klokkenluiders, die na onderzoek tot een vernietigende conclusie komt. Toenmalig voorzitter Gerrit de Wit: ,,We stellen vast dat het topmanagement van Reclassering Nederland van de corruptie op de hoogte was, de zaak bewust heeft geneutraliseerd en heeft nagelaten verantwoordelijkheid te nemen."
Reclassering Nederland zelf wil de klokkenluiders niet geloven. De aantijgingen zijn niet te bewijzen, concludeert directeur Van Gennip in 2013. Na lange juridische procedures belandden de drie wegens 'verstoorde arbeidsverhoudingen' op straat.
U krijgt geen bonnetje nee, het is handje contantje, zeg maar
Undercover
Om alsnog de wanpraktijken bij Reclassering Den Haag aan te tonen, schakelen de ontslagen medewerkers de hulp in van undercoverkopers. De eerste koper die er in juni 2015 binnenstapt, is 'Dude'. De werkplaats is voor hem bekend terrein: Dude heeft er zelf een jaar eerder een taakstraf uitgevoerd. Toen maakte hij - tegen de regels in - een steigerhouten plantenbak voor zijn oma. Daarvoor zou hij nog 25 euro aan materiaalkosten betalen aan zijn werkmeester, wat er nooit van is gekomen.
Het is de perfecte gelegenheid om er terug te keren, maar nu met verborgen camera. Als Dude de 25 euro contant heeft afgerekend, wil hij een volgende plantenbak bestellen. De werkmeester antwoordt: ,,Dat kan, maar niet meer voor die prijs."
Cash
De maanden daarna introduceert Dude meer kopers. Iemand bestelt een steigerhouten bank, een vrouw met de schuilnaam Tamira bestelt een tafel. Allemaal rekenen ze cash af. Ook komen de klokkenluiders erachter dat Den Haag niet de enige locatie is waar contant wordt gehandeld. Tamira wordt doorverwezen naar Reclassering Rotterdam. Ook als ze daar vraagt om een bonnetje, zegt de werkmeester in een opgenomen telefonisch gesprek: ,,U krijgt geen bonnetje nee, het is handje contantje, zeg maar."
In totaal zeggen de 'lokkopers' vijf steigerhouten meubelen te hebben. Opvallend is dat de contante bedragen volgens hen veel lager zijn dan de officiële prijzen in de kringloopwinkel waar Reclassering Den Haag normaal gesproken aan levert. Een werkmeester geeft dat lachend toe op één van de video's: ,,Ja, deze prijzen gaan nergens over, haha!"
Mensen die onze verhalen konden bevestigen, zijn bewust niet gesproken. Het was een doofpotonderzoek
Doofpot
De beelden tonen dat er nog steeds wordt gesjoemeld, stellen de klokkenluiders. In 2013 werden hun aantijgingen nog opzij geschoven na een onderzoek van Hoffmann Bedrijfsrecherche. Het recherchebureau concludeerde dat er geen bewijzen waren. Volgens een van de klokkenluiders, Anthony Jacobi, is de zaak destijds niet goed onderzocht. ,,Mensen die onze verhalen konden bevestigen, zijn bewust niet gesproken. Het was een doofpotonderzoek."
Na het zien van een deel van de verborgen camerabeelden zegt Van Gennip een extern onderzoek te hebben ingesteld naar de financiële administratie. Dat onderzoek is nog niet afgerond, zegt hij. ,,Maar de eerste bevindingen onderschrijven de onderhandse handel vooralsnog niet." Van Gennip zegt zijn personeel wel weer te waarschuwen dat contante betalingen niet mogen. Directeur Martijn van de Beek van Hoffmann Bedrijfsrecherche zegt omwille van vertrouwelijkheid niet op de inhoud van het onderzoek te kunnen ingaan. ,,Maar aan doofpotonderzoeken werken wij absoluut niet mee.''
'Geen bewijs na onderzoek'
Nadat de drie klokkenluiders van Reclassering Den Haag in het ongelijk zijn gesteld en zijn ontslagen, doen ze in 2013 een integriteitsmelding bij Veiligheid en Justitie. Daar wordt weinig mee gedaan, blijkt uit justitiële stukken. Er wordt alleen advies ingewonnen bij Ed Nijpels, voorzitter van de Raad van Toezicht van Reclassering Nederland. Die schrijft aan toenmalig secretaris-generaal Pieter Cloo dat de melding 'uitermate serieus is genomen en grondig is onderzocht', maar dat bewijs ontbreekt. Cloo neemt die conclusie over. De klokkenluiders zelf zeggen nooit te zijn gehoord.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Gennaro bekent moord op Karina (38), maar wil daarover niet met vrouwelijke agenten praten
Na anderhalf jaar zwijgen bekent Gennaro L. (24) dat hij de bedgenoot van zijn vader heeft doodgestoken. Maar daarover verklaren bij twee vrouwelijke agenten? ,,Ik voelde mij niet op mijn gemak. Ik vind het fijner als ik met twee mannen praat.” -
PREMIUMcolumn
Als je na je dertigste nog in het openbaar vervoer wordt gezien, ben je als mens totaal mislukt
Je ziet het bij alle vitale beroepen en het is niet verwonderlijk: men wil meer loon en minder werkdruk. Dat willen we allemaal wel maar de vitale delen van de samenleving hebben bij mij net een streepje voor. Zorg, onderwijs, politie en het openbaar vervoer. Die laatste groep gaat in Den Haag op 2 juni staken. -
PREMIUM
Coffeeshop mag komen, ondanks verzet van buurt
Verzet uit een wijk of buurt is niet langer voldoende om de vestiging van een coffeeshop in Den Haag tegen te houden. Dat heeft de Haagse raad vandaag besloten na een voorstel van de Haagse Stadspartij. -
PREMIUM
Niet meer bevallen en geen spoedeisende hulp meer in LangeLand? Gemeente reageert woedend
Het LangeLand moet mogelijk toch flink inleveren bij de fusie met het HagaZiekenhuis. Bevallen kan er straks niet meer en gecompliceerdere gevallen gaan richting een groot ziekenhuis. Op termijn sluit de spoedeisende eerste hulp ‘s nachts. De gemeente is verontwaardigd. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.
-
PREMIUM
Openbaar vervoer in Den Haag gaat plat op 2 juni: ‘De mensen lopen echt op hun tandvlees’
Het openbaar vervoer in de Haagse regio gaat plat. Medewerkers van stadsvervoerder HTM leggen op 2 juni de hele dag het werk neer, omdat de vervoerder weigert de looneisen van de bonden in te willigen. De HTM’ers willen meer loon en minder werkdruk. Het vervoersbedrijf gaat wel de lonen verhogen. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
In samenwerking met indebuurt Den Haag