Examenleerling Annebel Jansen
Volledig scherm
PREMIUM
Examenleerling Annebel Jansen © AD

Geslaagd zonder centraal schriftelijk eindexamen: ‘Ik dacht nog: maar dat kan helemaal niet!’

Geslaagd, nog voordat de eindexamenperiode zelfs maar is begonnen. Voor de ene leerling was het groot feest gisteren. Maar voor anderen neemt de onzekerheid juist toe, nu duidelijk is dat het centraal schriftelijk eindexamen vervalt. ,,Alles verandert met de dag, geen idee waar dit gaat eindigen.”

Annebel Jansen (17), vwo-leerling van het Dalton Den Haag, ging er blind vanuit dat 2020 een fantastisch jaar zou worden. ,,Ik word bijna 18, dus verheugde ik me op het uitgaanswereldje. Ik had een tussenjaar gepland om  wat van de wereld te zien. En ik ging mijn eindexamen doen.”

Al met al spannend zat, aldus de Haagse. ,,Daar leef je toch al die jaren naartoe. Ik sta er goed voor, zonder enige tekorten, maar toch: ik heb nooit een examen gedaan, dus je weet niet wat je kan verwachten.”

Wat ze in elk geval nooit had verwacht: een eindexamen dat wordt afgelast, met alle onzekerheden die daar bij komen kijken. ,,Tot een paar weken terug ging alles precies zoals gepland. En toen kwam die persconferentie waarbij premier Rutte aangaf dat alle scholen per direct de deuren moesten sluiten. Ik dacht nog: maar dat kan helemaal niet! Ik zit midden in mijn toetsweek.”

Zó'n stress

Eerst gaf school aan dat de toetsen gewoon doorgingen voor examenkandidaten. ,,Pas om acht uur ’s avonds bleken die toch te zijn afgelast.” Sindsdien brengt elke dag weer een nieuwe verrassing met zich mee. ,,De leerkrachten proberen ons zo goed en zo kwaad als het gaat te begeleiden. Maar dit geeft zó’n stress.”

De tentamens gingen uiteindelijk toch weer wél door. ,,Met tien leerlingen in een klaslokaal. Plakkertjes op de grond gaven precies de afstanden aan tussen de verschillende leerlingen. De school was voor de rest uitgestorven, een hele gekke gewaarwording.”

Quote

Je mailt wel met docenten, maar je krijgt natuurlijk nooit dezelfde hoeveel­heid ondersteu­ning als gewoon op school

Annebel Jansen (17)

Na de toetsweek zou de voorbereiding op het eindexamen volgen. ,,Maar we mochten niet meer naar school. Dus dan mail je wel met docenten, maar je krijgt natuurlijk nooit dezelfde hoeveelheid hulp als gewoon op school. Het vraagt heel veel discipline van iedereen. Je hebt het gevoel dat je zwemt.”

Meer dan ooit heeft Annebel nu behoefte aan antwoorden.  ,,Wat betekent dit voor mij? Waar moet ik nog aan voldoen om mijn diploma op te krijgen? Dat zijn nu de voornaamste vragen. En of het daarna nog mogelijk is om de wereld te bereizen, dat zie ik dan wel weer.”

  1. Den Haag, laat je zien aan onze AD-drone!
    #nlblijftthuis

    Den Haag, laat je zien aan onze AD-drone!

    Welke boodschap wil jij laten zien aan iedereen die nu thuis moet blijven of juist extra hard moet werken? Zaterdag vliegt de AD-drone van onze actie #NLBlijftThuis over Den Haag om de mooiste stad achter de duinen van bovenaf te filmen. We zijn op zoek naar vlaggetjes, stoepkrijttekeningen, lieve teksten en dikke duimen omhoog, om mensen een hart onder de riem te steken. Daar worden we blij van en dat willen we als AD graag delen. Opgeven voor #NLBlijftThuis kan door te mailen naar info@nlblijftthuis.nl.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag