De gewraakte borden bij de demonstratie afgelopen zaterdag.
Volledig scherm
De gewraakte borden bij de demonstratie afgelopen zaterdag. © AD/Jos van Leeuwen

Gesprek Van Aartsen met Joodse organisaties

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag heeft vanochtend een gesprek met vertegenwoordigers van Joodse organisaties over het verloop van een anti-Israëldemonstratie in Den Haag afgelopen zaterdag. Dat liet zijn woordvoerder weten. Het gaat om de overkoepelende organisaties Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en Centraal Joods Overleg (CJO).

Over de demonstratie was ophef ontstaan onder meer omdat enkele deelnemers borden bij zich hadden met de Israëlische vlag en een hakenkruis naast elkaar. Het CIDI en de organisatie Federatief Joods Nederland hebben zoals ze hadden aangekondigd aangifte gedaan bij justitie in Den Haag over de uitingen die tijdens de betoging zijn gedaan.

Volgens Van Aartsen waren de borden al weggehaald voordat de optocht door de stad begon. De politie had volgens hem aangegeven dat de tocht pas mocht beginnen als ze waren weggehaald. Het Openbaar Ministerie bekijkt naar aanleiding van de aangiften of sprake was van strafbare uitingen die eventueel kunnen worden vervolgd.

Het CIDI en CJO hadden aangegeven dat ze over het protest wilden praten met de burgemeester. Het overleg is op het stadhuis en het CIDI mag bepalen wie er in de delegatie zitten.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag