Volledig scherm
PREMIUM
aan tafel met de familie Bernard © Remco Zwinkels

‘Gewoon lekker genieten is ook yoga’

Aan tafelBij yoga-ondernemers Zsoka (41) en Menno Bernard (48) kunnen vrienden altijd aanschuiven. ,,We hebben graag veel mensen om ons heen.’’

Volledig scherm
Ze noemen het hun gelukskatje. Er staat er een in hun keuken, maar ook in elke studio. Het is het bekende zwaaiende kattenbeeldje dat je op de toonbank van Chinese winkels aantreft en dat met zijn zwaaiende arm klanten moet binnenhalen. ,,We hebben het ooit een keer voor de grap gekregen van een Chinese yogadocente, maar daarna hebben we voor de zekerheid ook in onze andere studio’s een gelukskatje neergezet. We zijn een beetje bijgelovig geworden.’’ © Unknown

Geen sereen stilzwijgen, kamillethee of brandende wierookstokjes tijdens de avondmaaltijd bij Zsoka en Menno Bernard, oprichters van het yoga-imperium Balanzs. Wel daverende lachsalvo’s, een glaasje lekkere wijn en vooral genoeg gezelschap. Behalve dochter Felicia (8) en hond Aranka zijn vandaag ook vriendinnetje Anniek en werkneemster Sharon van de partij, de laatste na het werk meegetroond naar het huis van de Bernards aan de Haagse Laan van Meerdervoort.

,,Zo gaat het vaak bij ons’’, zegt Menno en lacht terwijl hij de laatste hand legt aan de Pad Thai die vanavond op het menu staat. ,,We zijn één grote familie.’’ Met een bordje op schoot op het riante achterterras, uitkijkend over het groene dak van hun eerste eigen yogazaal en de imposante kastanjeboom daarachter, legt Menno ontspannen uit wat hij bedoelt met ‘familie’.

Het woordje ‘grote’ blijkt in elk geval niet overdreven. ,,We zijn in zeven jaar uitgegroeid van één naar vier studio’s met bijna honderd werknemers. Dat zijn echt veel mensen. Hartstikke gezellig.’’ Maar nog niet gezellig genoeg, blijkt. De twee dromen alweer van een vijfde studio. ,,We willen zoveel mogelijk mensen aan de yoga en meditatie krijgen’’, verklaart Zsoka vol enthousiasme hun expansiedrift.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag