Volledig scherm
© ANP

Gezakte leerling haalt mogelijk tóch diploma dankzij fout school

Een gezakte vwo-leerlinge maakt alsnog kans op een diploma dankzij een fout van het Hofstad Lyceum in Den Haag.  Ze mag komende week bij hoge uitzondering twee herkansingen maken in plaats van één. En dat kan nét het verschil maken.  

Tijdens het eindexamen kunst algemeen is per ongeluk een bijlage niet uitgedeeld. Daardoor konden zeven vwo-leerlingen van het Hofstad Lyceum, onder wie het meisje, niet de maximale score halen op een vraag. De examensecretaris ontdekte de fout pas na het examen. ,,Hij zag tot zijn schrik dat het erratum nog in de kluis lag'', vertelt rector Ruud Grundeken.  

,,Het mogelijke nadeel dat de leerlingen hiervan hebben ondervonden is heel marginaal, het gaat om één of twee punten van de totaal vijftig. Maar in theorie kan dit het verschil maken tussen een 5,4 (onvoldoende) en een 5,6 (voldoende)'', legt de rector uit. Daarom heeft de school er na de ontdekking meteen melding van gemaakt bij de onderwijsinspectie.

Die besloot dat leerlingen die gedupeerd zijn door de fout komende week een herkansing mogen maken. ,,Op één leerling na maakt niemand daar gebruik van. Die zes zijn toch al geslaagd.'' 

Voor de leerling die het examen wel over doet, is dit een gouden kans. Normaal gesproken mag je slechts één vak herkansen van het eindexamen. Dankzij de fout van de school mag ze nu bij hoge uitzondering zowel kunst herkansen als het andere vak waar ze een onvoldoende voor staat. ,,Voor haar kan dit helpen om toch te slagen. Onze fout pakt nu hopelijk positief voor haar uit'', aldus rector Grundeken. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag