Volledig scherm
Een huisarts hoort allochtoonse vrouwen aan op de huisartsenpost. © anp

Gezondheidsverschillen schokken Haagse politiek

De lokale politiek is 'geschokt' door het GGD-onderzoek waaruit blijkt dat Hagenaars in kwetsbare wijken als Schilderswijk en Transvaal gemiddeld slechts 50 jaar in goede gezondheid leven.

Die lage 'gezonde levensverwachting' is vergelijkbaar met landen als Burundi of Zuid-Sudan, zo meldde deze krant maandag. Ter vergelijking: de prognose voor een wijk als Benoordenhout ligt op 65 gezonde jaren.

Lokale partijen PvdA, D66, HSP, SP en GroenLinks willen uitleg van verantwoordelijk wethouder Karsten Klein (zorg, CDA). ,,Dit is ronduit schokkend'', zegt PvdA-fractieleider Martijn Balster. ,,Het is onverteerbaar, we kunnen het niet langer accepteren dat mensen in minder goede wijken ongeveer 35 jaar in slechte gezondheid leven, tegenover 16 jaar in Benoordenhout.''  

'Schakel ministerie in'
Balster wil met de GGD praten over de grote gezondheidsverschillen, ook wil hij het ministerie van Volksgezondheid om hulp vragen. In een interview met deze krant meldt wethouder Klein dat hij de beroerde verwachtingen betreurt. ,,Dit is niet wat we willen'', zegt hij. ,,Al zijn het cijfers die we al kenden.'' Klein denkt dat met name de bestrijding van eenzaamheid kan helpen ouderen zich fitter te laten voelen.  

Zie ook het interview met wethouder Karsten Klein in AD Haagsche Courant van dinsdag 24 mei.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag