Volledig scherm
© ANP XTRA

GGD maakt zich zorgen over afhakers e-health

Gratis bloeddrukmeters liggen te verstoffen en de digibeet mist belangrijke informatie, want de oude ziekenhuisfolder is nu een app. Bij een grote groep slaat e-health, wat staat voor zorg via het internet, niet aan. GGD Haaglanden maakt zich zorgen om de 'afhakers'.

Op het gebied van e-health 'moet nog veel gebeuren'. Deze conclusie is te lezen in een artikel dat onlangs verscheen in het Epidemiologisch Bulletin, het kwartaalblad van de GGD. Veel mensen 'kunnen minder goed overweg met technologie en e-health-toepassingen'. Ze moeten daarin ondersteund worden, stelt ze.

Vooral mensen met een lage 'sociaal economische status' en ouderen hebben er moeite mee. Hoeveel dat er in deze regio precies zijn kan de GGD niet zeggen, maar het gaat om grote aantallen. Zo is een kwart van de Haagse bevolking alleen al laaggeletterd. Dit blijkt uit cijfers van adviesbureau Cinop. In het Haagse stadsdeel Laak is het zelfs de helft. Laaggeletterden zijn overigens geen analfabeten, maar wel mensen die niet goed kunnen lezen of schrijven en als gevolg daarvan niet goed met computers overweg kunnen.

Kloof

GGD Haaglanden vreest dat inwoners met weinig 'e-health-vaardigheden' qua gezondheid steeds meer gaan achterlopen op mensen, die wél die bloeddrukmeter erbij pakken of een hardloopapp gebruiken. Marion Stein: ,,Je kunt van alles doen om je bloeddruk omlaag te krijgen. Maar dan moet je wel eerst weten dat die te hoog is.''

Stein denkt niet dat armere inwoners (die nu al 16 jaar korter in goede gezondheid leven dan inwoners van betere buurten, zoals eerder bleek uit GGD-onderzoek) nóg ongezonder worden. Wel, voorspelt ze, wordt de kloof dus groter.

De GGD stelt in het kwartaalblad: 'Dit heeft als voornaamste risico dat mensen met (relatief) weinig e-health-vaardigheden niet meer beschikken over de gezondheid gerelateerde informatie en gezondheidszorg die zij nodig hebben.'

In samenwerking met indebuurt Den Haag