Glazenwassers hangen vijf uur lang op 60 meter hoogte: ‘Eng? Nee hoor, vooral heel saai’

UPDATE & VIDEOTwee glazenwassers hingen vanmiddag ongeveer vijf uur lang op een hoogte van zestig meter aan het gebouw van Justitie en Binnenlandse Zaken aan de Turfmarkt in Den Haag. Door een storing in het takelsysteem kon de bak niet meer naar beneden worden gehaald. Inmiddels staan de mannen weer met beide benen op de grond.

Een reddingsteam in Utrecht werd opgeroepen om de mannen te helpen. ,,Zelf kunnen wij met onze hoogwerkers tot maximaal veertig meter komen”, zegt de brandweerwoordvoerder. ,,Daarom schakelden we experts uit Utrecht in.” Deze experts daalden abseilend van het dak af tot de achttiende verdieping, waar het bakje van de glazenwassers hing. Daar werden ze ingesnoerd en ging het vervolgens al abseilend naar de tiende verdieping, waar de glazenwassers het pand weer in konden komen. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Volledig scherm
De glazenwassers hingen vast op 60 meter hoogte © Regio 15

Helikopter

Volledig scherm
De glazenwassers hangen tussen de 18de en 19de verdieping. © Regio15

Omdat het per auto lang kon duren om tijdens de spits de Turfmarkt te bereiken, werden twee brandweermannen met een politiehelikopter ingevlogen. Die landde op het Malieveld. Desondanks waren twee brandweermannen die met een busje kwamen rond dezelfde tijd ter plaatse. 

De ramen van het gebouw kunnen niet overal open, dus de glazenwassers moesten in de regen wachten totdat er een oplossing was gevonden. Ze bleven rustig, maar volgens de woordvoerder van de brandweer is er altijd een risico. ,,Voornamelijk omdat je niet weet wat er mis is met het bakje. Vermoedelijk was de oorzaak een defect aan de rem.” 

De glazenwassers waren opgelucht toen ze beneden kwamen. Niet omdat ze bang waren. ,,Het was vooral heel saai”, zegt een van hen. ,,Van hoogtevrees hebben we geen last, dat hoort bij de baan. Maar dit was wel een lange dag.”  De mannen werden opgevangen door de hulpdiensten en personeel van het ministerie, maar wilden vooral snel naar huis. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag