Volledig scherm
PREMIUM
Illustratie Vereniging van Eigenaren © Vijselaar en Sixma

Groei van geldnood bij vve's

Het aantal probleemgevallen binnen verenigingen van eigenaren (vve) van appartementencomplexen groeit. Het is het gevolg van aangescherpte regels over hoeveel zo’n vereniging van huiseigenaren in kas moet hebben voor onderhoud en duurzaamheid.

Quote

Eigenaren moeten leren dat ze geld moeten sparen

Orlando Achong, Adviseur VvE-balie

Zes tot zeven telefoontjes met vragen komen er dagelijks alleen al binnen bij de VvE-balie van de gemeente Den Haag. Het is een groeiend aantal hulpvragen bij financiële problemen binnen zulke verenigingen van eigenaren van appartementencomplexen. De helft van de ruim 21.500 vve’s in Den Haag heeft te weinig geld in kas.

Meest voorkomende vraag aan de adviseurs van de VvE-balie voor gratis advies is hoe zo’n vereniging mede-eigenaren van woningen kunnen dwingen hun maandelijkse bijdrage te betalen. Door aangescherpte wettelijke regels voor wat een vve minimaal in kas moet hebben, worden die bijdragen urgent. Bijdragen moeten vaak zelfs fors omhoog om achterstallig onderhoud of noodreparaties te doen aan daken en fundamenten. Daarnaast moet er worden gespaard voor maatregelen om een complex duurzamer te maken.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag