Volledig scherm
Het Mauritshuis in Den Haag © ANP

GroenLinks: Den Haag moet excuus maken voor slavernijverleden

GroenLinks wil dat Den Haag excuses maakt voor het slavernijverleden. Volgens raadslid Serpil Ates speelde de stad een belangrijke rol in de Nederlandse slavernij. Ook moet er wat betreft de lokale fractie een uitgebreid onderzoek komen naar dit lokale verleden. 

Verschillende bekende plekken in de stad, zoals het Mauritshuis, zijn tot  tot stand gekomen met geld dat verdiend is met de trans-Atlantische slavenhandel. Ook was Den Haag toen het administratieve centrum van het land, stelt het Haagse raadslid ,,In navolging van minister Ollongren zijn excuses voor die Haagse rol op z’n plaats.”

De Amsterdamse gemeenteraad ging GroenLinks Den Haag vorige maand al voor. Een ruime meerderheid nam het voorstel voor excuses en onderzoek aan. De verantwoordelijke GroenLinks-wethouder liet weten ‘welwillend’ tegenover het plan te staan.

Bij politiek rechts krijgt GroenLinks de handen niet op elkaar voor dit plan. ,,Houd toch op zeg! Dit is een landelijke discussie. Wij kijken als lokale partij alleen naar de toekomst van onze stad”, zo luidt de reactie van Groep de Mos. Ook de PVV is er niet van gediend. ‘Misschien wil GroenLinks dan excuses aanbieden voor de moord op Pim Fortuyn’, twittert Sebastian Kruis.

Slachtofferrol

De VVD neemt meer moeite om het idee af te wijzen: ,,Wij geloven niet in erfschuld”, zegt raadslid Jan Pronk. ,,Het is wel erg gemakkelijk, om niet te zeggen, goedkoop, om zo lang na deze verwerpelijke feiten aan de goede kant van de geschiedenis te gaan staan. De maatschappelijke groepen die om excuses vragen zijn gelukkig geen slaven en de instituties en verdedigers daarvan aan wie excuses worden gevraagd zijn geen slavenhouders of daders.”

Volgens de Haagse VVD wordt aan deze onverkwikkelijke geschiedenis recht gedaan door te kijken naar een geschikt herdenkingsmonument op een geschikte plek. ,,Ik snap de gevoeligheid. Herdenken van een gezamenlijke geschiedenis is vandaag de dag belangrijk om een gemeenschap te kunnen vormen. Daarbij moeten we niet in de val trappen elkaar voor dader uit te maken  en in een slachtofferrol blijven hangen.” 

 Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag