Groep de Mos grote winnaar in Den Haag: 'We schrijven geschiedenis!'

VideoGroep de Mos is de grootste partij van Den Haag. Na het tellen van de 98% van de stemmen heeft de lokale partij 9 zetels behaald en eindigt twee zetels voor de nummers twee.

Maar liefst 9 (van de 45) gemeenteraadszetels) zijn voor de voormalige basisschoolleraar met zijn nieuwe partij, een bonte verzameling stadsgenoten - jong en oud, autochtoon en allochtoon, en bovenal: doodgewone Hagenezen. Voor het eerst is een lokale partij de grootste. ,,We hebben het gedaan!’’, riep de euforische partijleider vannacht in een stampvol café Danzig. ,,We hebben geschiedenis geschreven, we zijn de grootste partij van de stad!’’

Tekst gaat verder onder videoGrote verliezer is D66, nu nog de grootste. De partij zakt van acht naar zes zetels en zou daarmee derde worden. Ook de PVV verliest. De partij kreeg vier jaar geleden zeven zetels, verloor onderweg een paar fractieleden door interne ruzies en zou nu met twee raadsleden overblijven.

Ook de Haagse Stadspartij heeft vandaag een stuk minder stemmen gekregen. Waar de partij vier jaar geleden nog vijf zetels behaalde, zijn dat er nu twee geworden. Lijsttrekker Joris Wijsmuller vindt dat teleurstellend en weet wat hem dan te wachten staat. ,,Dan gaan we strijdbaar de oppositie in. Dan hebben we niks te willen.'' 

Winst

Voor de VVD liep de avond heel anders. Voor het eerst in twintig jaar kreeg de partij meer stemmen dan bij vorige verkiezingen. Het zetelaantal steeg van vier naar zeven. Daarmee staan de liberalen op de tweede plek. ,,Natuurlijk wil je altijd de grootste worden, maar voor ons is het groot feest.''

Den Haag krijgt er ook een derde islamitische partij bij. De Partij van de Eenheid en de Islam Democraten krijgen volgens de tussenstand gezelschap van NIDA. Ook 50PLUS komt mogelijk in de Haagse raad.

Fracties

Voor de gemeenteraad zijn 45 zetels te verdelen. Dit jaar deden er twintig partijen mee met de verkiezingen. De Haagse gemeenteraad bestaat momenteel uit 16 fracties.

Vier jaar geleden won D66 Den Haag de verkiezingen. Zij kreeg in totaal 8 zetels. Dat werden er 7 toen raadslid Rachid Guernaoui in april 2017 uit de partij stapte en zich aansloot bij Groep de Mos. De PVV kwam als twee de uit de bus met zeven zetels, gevolgd door PvdA met 6 zetels. 

D66 (7 zetels), PvdA (6 zetels), Haagse Stadspartij (5 zetels), VVD (4 zetels), CDA (3 zetels) vormden de afgelopen vier jaar de coalitie. 

Volledig scherm
© ANP

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag