Volledig scherm
De Haagse Protestantse Kerk (PKN) wil met een doorlopende kerkdienst voorkomen dat de Armeense Hayarpi Tamrazyan en haar familie worden teruggestuurd naar Armenie. © ANP

‘Groep de Mos heeft een geloofwaardigheidsprobleem’

CommentaarIn deze rubriek schrijft Axel Veldhuijzen, chef van AD Haagsche Courant, een commentaar op het actuele nieuws. Deze week: het raadslid dat commentaar heeft op een generaal pardon, terwijl zij die zelf ook kreeg. 

Hoe geloofwaardig ben je als politicus als je voor uitzetting van illegale vreemdelingen pleit, terwijl je zelf met dank aan een generaal pardon een verblijfstatus kreeg?

Volledig scherm
Axel Veldhuijzen. © Frank Jansen

Het is de pikante vraag die het prominente Haagse gemeenteraadslid Nino Davituliani (Groep de Mos) moet beantwoorden, nu blijkt dat zij negen jaar geleden dankzij zo’n pardon niet meer hoefde te vrezen voor uitzetting naar Georgië.

Als het aan Davituliani had gelegen, was er deze week al hard opgetreden tegen het kerkasiel van het Armeense gezin Tamrazyan in buurt- en kerkhuis Bethel. Op hoge toon vroeg Davituliani aan burgemeester Krikke hoe het kon dat deze ‘ondermijning van de rechtstaat’ werd getolereerd.

Hoe krijg je dat voor elkaar? Zulke harde taal uitslaan, terwijl je de knagende onzekerheid over jouw toekomst en die van je geliefden tien jaar lang zelf aan den lijve hebt ondervonden? Niet alleen het raadslid, maar ook Groep de Mos heeft een geloofwaardigheidsprobleem.

Dat zij een van hun toptalenten aan het door de partij zo verfoeide generaal pardon te danken hebben, brengt de partij van oud-PVV’er Richard de Mos in verlegenheid. Haar fractievoorzitter wist van niets en had dit wel willen weten.

Staatsruif

Quote

De politieke tijdgeest was in haar geval klaar voor een generaal pardon

Axel Veldhuijzen

Asielzoekers zijn niet altijd profiteurs die de staatsruif komen leegeten. Het zijn ook mensen die alles achterlaten in de hoop op een beter leven. Ze willen studeren, kinderen opvoeden en misschien later zelfs wel politicus worden. Davituliani weet daar alles van.

En asielzoekers zijn ook mensen wier toekomst soms afhangt van een soort politiek casino in de landen waar ze willen verblijven. Davituliani viel in dat cynische spel in de prijzen. De politieke tijdgeest was in haar geval klaar voor een generaal pardon. Voor het gezin in de Haagse kerk ziet het er dit keer somberder uit.

Davituliani en de familie Tamrazyan komen niet uit landen met vernietigende oorlogen. Ook in Georgië of Armenië is een leven op te bouwen. Maar Davituliani bewijst dat je als vrouw met ambitie in een vrij land als Nederland veel verder kunt komen. Misbuik dat voorrecht dan niet, Davituliani.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag