Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie: Demonstratie Kick Out Zwarte Piet in Rotterdam © Marco De Swart

Groep de Mos hekelt ‘dreigmail’ van Kick Out Zwarte Piet

Arjen Dubbelaar van Hart voor Den Haag /Groep de Mos, reageert woedend op een mail die is rondgestuurd door actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Dubbelaar valt over de passage in de mail waarin staat dat Kick Out Zwarte Piet op 16 november bij de intocht van Sinterklaas in de Scheveningse haven ‘speciale aandacht zal schenken aan de sponsoren’.

Dubbelaar zegt op Twitter: ‘Dat zijn dus Haagse ondernemers die onze intocht van Sinterklaas financieel ondersteunen.’ Hij noemt het ‘dreigement’ een grof schandaal. 

Kick Out Zwarte Piet heeft alle sponsoren van de intocht een mail gestuurd waarin de actiegroep stelt geschrokken te zijn dat deze geldschieters de intocht financieren. ‘We hoopten dat u niet zou willen dat uw geld gebruikt wordt voor het kopen van de zwarte schmink en de kroespruiken waarmee mensen van kleur belachelijk worden gemaakt. Nederland heeft de afgelopen jaren geleerd. Amsterdam en Utrecht zijn bijvoorbeeld al tot inkeer gekomen. Is het geen tijd dat uw organisatie ook afstand neemt van deze racistische karikatuur?’

Confrontatie

De actiegroep roept op tot een inclusief sinterklaasfeest. ‘Dus zonder de racistische karikatuur Zwarte Piet’.  Vorig jaar ontstond er een confrontatie tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet bij de intocht in Den Haag. De betoging werd vroegtijdig beëindigd. Groep de Mos riep toen op tot een demonstratieverbod tijdens de intocht.  

Kick Out Zwarte Piet ontkent dat de brief aan de sponsors van de intocht als dreigement is bedoeld. De toon is volgens Mariam Elmaslouhi van de actiegroep niet intimiderend. ,,We zijn altijd vreedzaam geweest, en toch krijgen we het label van ‘dreigend’.’'

Kick Out Zwarte Piet wil volgens haar gewoon helder hebben wie de intocht nog sponsort, om met die sponsors de dialoog aan te gaan. We gaan niet voor de deur van zo’n bedrijf liggen, zegt ze.

Quote

Wij zitten er ook niet op te wachten dat je in Den Haag overal een racisti­sche karikatuur ziet

Elmaslouhi

Of sponsors al dan niet op een dialoog met de actievoerders zitten te wachten, heeft ze geen boodschap aan, stelt ze. ,,Wij zitten er ook niet op te wachten dat je in Den Haag overal een racistische karikatuur ziet rond Sinterklaas, waardoor je kinderen schaadt.’'

Kick Out Zwarte Piet heeft inmiddels aangekondigd tijdens de intocht in Den Haag weer actie te gaan voeren.Vorig jaar liep dit uit de hand en dreigden de demonstranten hard te botsen met woedende vaders en pro-zwartepietactivisten.

Motie

Zojuist is in de gemeenteraad een motie van de PVV aangenomen die de bewegingsruimte van Kick Out Zwarte Piet strikt aan banden legt. Demonstreren mag, maar uitsluitend binnen het gebied dat door de gemeente is aangewezen. Dat moet volgens Karen Gerbrands van de PVV voorkomen dat de spanningen oplopen op een feestelijke dag. ,,We willen niet dat het feestje voor de kinderen wordt verpest. Want de kinderen zijn er uiteindelijk de dupe van,’' aldus Gerbrands.

In Den Haag zal door de motie dit jaar strenger worden gehandhaafd op illegale demonstraties tijdens de intocht. De Haagse PVV kreeg steun voor haar motie van de VVD, D66, CDA, CU/SGP, Groep de Mos en 50PLUS.

Motie

De gemeenteraad nam vandaag ook een motie aan van de PvdA en GroenLinks, die het stadsbestuur oproept om bij komende intocht alles uit de kast te halen om van zwarte Piet af te stappen. Het karakter Zwarte Piet moet van een meerderheid van de raad in 2020 volledig zijn uitgebannen. De motie werd mede ondertekend door de HSP, SP en NIDA.

Den Haag volgt daarmee de lijn die al eerder is ingezet in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam.

De intocht wordt overigens in Den Haag niet georganiseerd door de gemeente, maar door een groep enthousiaste bewoners.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag