Volledig scherm
PREMIUM
Vishandelaar Mike Korf en klant René van der Roest in de kraam op een plein in Loosduinen, de plek waar Groep de Mos de grootste partij werd met een derde van de stemmen. Korf: ,,Politici beloven altijd koetjes met gouden hoorntjes.'' © Frank Jansen

Groep de Mos met tegenpool: 'Hij moet nu niet gaan draaien!'

ReportageDe nieuwe Haagse coalitie is in de maak. Maar wat vinden kiezers ervan dat hun partijleider met de grootste tegenpool in zee gaat?

Volledig scherm
Maaike Graaff: ,,Die harde lijn: daar maak ik me wel zorgen om.'' © Frank Jansen

Groep de Mos wil uitgeprocedeerde asielzoekers rap uitzetten, GroenLinks wil ze ruimhartig opvangen. GroenLinks wil overal duurder betaald parkeren, Groep de Mos wil er liever van af. Het zijn zomaar twee politieke ravijnen die de partijleiders van de Haagse coalitie in spe moeten overbruggen aan de onderhandelingstafel bij formateur Edith Schippers. Gaat dat lukken? De politici geloven van wel: ,,We hebben allemaal vertrouwen dat het uiteindelijk goed komt'', zei een montere Richard de Mos vorige week.

Maar de achterban moet het eerst nog zien, zo blijkt in de thuishavens van de twee meest verschillende partijen van de 'coalitie van zand en veen': op het marktplein in voormalig 'PVV-dorp' Loosduinen haalde De Mos bijna een derde van alle stemmen. Op het Regentesseplein, hart van een Haags 'bakfietsbolwerk', ging GroenLinks er met de hoofdprijs vandoor.

,,Ik schrik er wel van dat de groep kiezers van De Mos zo groot is'', zegt Geertje Huisman, zelf GroenLinks-stemmer. ,,De stad is zo enorm divers: dat moet je omarmen.''

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag