Volledig scherm
Intocht Sinterklaas in de haven in 2017. © Frank Jansen

Groep de Mos schittert door afwezigheid bij debat over zwarte piet: ‘Zielepieten’

GroenLinks, PvdD en PVV halen knoerthard uit naar Groep de Mos die wegbleef bij het debat over zwarte piet. 'Zielepieten' werden de leden van die partij genoemd door coalitiegenoot Arjen Kapteijns van GL. Groep de Mos schitterde ondertussen gisteren in het stadhuis door afwezigheid.

Onaanvaardbaar, vindt Leonie Gerritsen van Partij voor de Dieren de afwezigheid van Groep de Mos bij het sinterklaasdebat. De commissie sprak hierin over de intocht in Den Haag en over de rol van zwarte piet of de roetveegpiet. ,,Als grote partij zó wegblijven bij zo'n groot onderwerp dat zó leeft in de samenleving, dat vind ik respectloos'', aldus Gerritsen. Kapteijns van GL noemde de afwezigheid 'een zwaktebod'. En de PVV repte over 'een laffe houding'.

Quote

Zoetigheid voor zeurpieten

Elias van Hees

Groep de Mos zelf had er lak aan en liet als statement wel een zakje pepernoten achter voor de andere raadsleden met de tekst: 'Groetjes van Zwarte Piet'. ,,Zoetigheid voor zeurpieten", stelde Elias van Hees van Groep de Mos. De partij is het gekrakeel over zwarte piet meer dan zat, meldt een persverklaring. En Van Hees deed ook de oproep om je vooral lekker zwart te schminken bij het sinterklaasfeest.

Betoog

Volledig scherm
Zwarte pieten tijdens de intocht van Sinterklaas in Den Haag vorig jaar. © Frank Jansen

Insprekers hielden gisteren in het stadhuis een betoog tegen zwarte piet. Zoals Levi Ommen van de nieuwe Haagse studentenvereniging Afro Student Association. Ze zei dat een intocht met zwarte pieten in een internationale stad als Den Haag écht niet meer kan. ,,Het is een racistisch stereotypebeeld dat niet meer van deze tijd is.‘’

Hanneke van der Werf van D66 zei zich te schamen dat het in haar stad niet lukt de gulden middenweg te vinden. Binnen de G4 (de vier grote steden) is Den Haag de laatste die dit jaar nog zwarte pietjes heeft bij haar intocht. Rotterdam, Amsterdam en Utrecht hebben enkel roetveegpieten.

Wethouder Bert van Alphen (GroenLinks) zei dat het Haagse college sinds 2016 op de lijn zit zwarte piet geleidelijk te veranderen in roetveegpiet ,,Dat is de lijn die we blijven volgen.‘’

De gemeente praat binnenkort met de organisatie van de intocht, zei hij.

Peter Boelhouwer van die organisatie deed gisteren een oproep geduld te hebben. ,,Geef het de tijd", zei hij over de veranderingen. ,,We zijn echt met elkaar bezig het een feest voor iedereen te laten zijn."

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag