Volledig scherm
Omar Munie © Daniella van Bergen

Groep de Mos wil opheldering over ‘schimmige’ verkoopdeal Omar Munie

Groep de Mos zet vraagtekens bij de vastgoeddeal van de gemeente met Omar Munie, nu blijkt dat de Haagse tassenmaker zijn pand aan het Noordeinde na vier maanden weer verkocht heeft. Er wordt onder meer geïnformeerd of de koop nog ongedaan gemaakt kan worden. 

Quote

Juridisch én ethisch gezien rammelt de zaak aan alle kanten

Ralf Sluijs

Munie werd het pand vorig najaar voor 1,7 miljoen euro gegund door de gemeente, onder meer omdat hij er met zijn stichting een maatschappelijke functie aan zou geven. Over die prijs ontstond al meteen discussie. Begin dit jaar verkocht hij het  echter weer door aan Jeroen de Wilde, die Munie aanvankelijk de lening verstrekte om het gebouw te betalen. Raadslid Ralf Sluijs: ,,Het pand is onder schimmige omstandigheden onder de marktprijs verkocht, desnoods draaien we de verkoop terug.”

Hotel

De partij had eerder al vragen gesteld rond de verkoop van dit pand De Rijnstroom, vlak naast het werkpaleis aan het Noordeinde. Toen is er niet gerept over verkoop of verhuur van het gebouw. Daarom wordt het stadsbestuur gevraagd of de doorverkoop wel strookt met de overeenkomst die de gemeente met Munie had. 

Ook steekt het de partij dat geprobeerd is om een hotel in het pand te vestigen, omdat dat niets met een maatschappelijke bestemming te maken heeft. ,,Juridisch én ethisch gezien rammelt de zaak aan alle kanten”,  aldus Sluijs. ,,Deze deal moest koste wat kost doorgaan terwijl alle seinen op rood stonden.”

Integriteitsonderzoek

In een brief van drie kantjes worden maar liefst 32 vragen gesteld aan het stadsbestuur. Zo wil Groep de Mos onder meer weten of de gemeente op de hoogte was van de financiële situatie van Munie en of er een integriteitsonderzoek naar hem is uitgevoerd. 

Ook worden vragen gesteld over de taxatiewaarde en verkoopprijs van het pand aan het Noordeinde. Als het aan Groep de Mos ligt, wordt de hele zaak teruggedraaid en gaat De Rijnstroom opnieuw de verkoop ik in. ,,Daarnaast wil ik dat het stadsbestuur volledige openheid van zaken geeft en verantwoording aflegt over de gang van zaken.”

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag