Exclusief

Het beste van het AD

In PREMIUM vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
PREMIUM
Ezeltje rijden © HAAGS HISTORISCH MUSEUM

Groeten uit Scheveningen

Aan het strand op een handdoekje gaan liggen onder de brandende zon. Het is 200 jaar geleden dat deze vorm van ontspannen in Scheveningen in zwang raakte. Ter gelegenheid hiervan toont het Haags Historisch Museum vanaf 30 juni honderden foto's uit oude familiealbums.

Volledig scherm
Op de boulevard. © RV

Meer dan ooit wordt dit een tentoonstelling waarbij de hulp nodig is van Hagenaars die op zolder nog al dan niet vergeelde foto's hebben liggen. Namens het museum wil Romy Meijer alvast wel verklappen dat het daar niet aan zal liggen. ,,We hebben al bijna 200 bijdragen binnen. Met nog twee dagen te gaan voordat de uiterste datum van inzending is bereikt.''

Om voor selectie in aanmerking te komen, geldt als voorwaarde niet zozeer dat de foto's van zeg maar museale kwaliteit zijn. Van belang is in de eerste plaats dat de kiekjes zijn gemaakt aan het strand of anders op de boulevard van Scheveningen. En omdat de stroom ingezonden nu al groter is dan gedacht, is besloten om in de uiteindelijke selectie uitsluitend foto's in zomerse sferen mee te nemen.

Gastconservator Saskia Kuus ziet het al helemaal voor zich: ,,Bezoekers trakteren we straks op een dagje aan zee. Je wordt in de tentoonstelling als het ware wakker in een hotel en maakt je klaar om te gaan kuren. Want zo ging dat in de beginperiode. Scheveningen was toen heel chique, veel meer dan badplaatsen als Noordwijk en Zandvoort. Adellijke families uit met name Duitsland verbleven hier soms maandenlang.''

Het tij keerde na de Eerste Wereldoorlog. De adellijke families waren zo niet dood dan toch in de meeste gevallen verarmd. Het Kurhaus bleef als stille getuige van de hoogtijdagen aan de boulevard achter, steeds meer ingekapseld door snel en liefdeloos uit de grond gestampte flatgebouwen.

Het is niet anders, constateert Kuus: ,,Het is echt een illusie om te denken dat je Scheveningen ooit weer in de oude glorie kunt herstellen. Wat weg is komt nooit meer terug. Al is het maar omdat mensen hier niet meer komen kuren. Wie vandaag de dag een strandvakantie wil, gaat op zoek naar een bestemming met, zoals dat heet, zongarantie.''

Volledig scherm
Door schilder Joseph Bles vastgelegd strandtafereel uit het derde kwart van de 19de eeuw. © RV
Volledig scherm
Menu bij de opening van het Kurhaus in 1885. © RV

Kano

Volledig scherm
Badpak met bijpassend jasje, circa 1950-1960. © RV
Volledig scherm
Strandpyama uit ongeveer 1935 (links) en aankondiging voor festiviteit in Palais de Danse. © RV

Het is niet zo dat de tentoonstelling voorbijgaat aan de meer recente ontwikkelingen op en langs de boulevard, maar het zijn vaak de foto's uit vervlogen tijden die het meest tot de verbeelding spreken. Kuus noemt twee foto's die eruit springen: een foto uit 1901 van een familie die in een kano op het strand poseert en een foto uit vermoedelijk 1910 met een heer van stand, die compleet met jas, das en hoed over het strand flaneert, in gezelschap van zijn in zwempak gestoken zoontje.

Aardig detail: twee families die elkaar lang geleden uit het oog waren verloren, hebben elkaar dankzij de tentoonstelling weer teruggevonden. Het betrof een familie die in de jaren 60 steevast de zomervakantie doorbracht bij het gezin van de toenmalige vuurtorenwachter. Kuus: ,,Sindsdien zijn ze elkaar uit het oog verloren. Via onze oproep op Facebook om strandfoto's op te sturen, vonden ze elkaar terug. Voor die twee families kan de tentoonstelling al niet meer stuk!''

De expositie is in opzet een 'zomerse familietentoonstelling'. Met nadruk op 'familie'. Dus wordt er ook gedacht aan kinderen die liever iets actief doen dan ergens naar kijken. Zij kunnen bijvoorbeeld op de foto in badkleding van vroeger en worden uitgedaagd om zo snel mogelijk een strandstoel in elkaar te zetten. Verder leren zij dat er ooit struisvogels op de boulevard liepen en dat badgasten zich een kleine twee eeuwen terug - preuts als ze toen waren - in een koets tot in de zee lieten rijden.

Voor wie nog overweegt om foto's in te zenden is het zaak om in eerste instantie uitsluitend scans van foto's in te sturen in de originele afmetingen. En voeg een e-mailadres en een telefoonnummer toe, want iedereen van wie werk wordt vertoond, krijgt een uitnodiging voor de opening van de tentoonstelling op 30 juni.

Je kunt beeld materiaal tot 15 juni inzenden via: 
groetenuitscheveningen@haagshistorischmuseum.nl

Volledig scherm
Meisje met poppenwagen op het strand. Op de achtergrond het wandelhoofd Wilhelmina. Foto dateert van circa 1905. © RV
Volledig scherm
Ingekleurde ansichtkaart uit 1912. © RV
Volledig scherm
Ezeltje rijden op het Scheveningse strand, zoals vastgelegd door Isaac Israëls. © Bart Jansen
Volledig scherm
Schilderij van Frederik Hendrik Kaemmerer rond 1870. © RV
Volledig scherm
© RV
Volledig scherm
© RV
Volledig scherm
Wandelhoofd Wilhelmina in 1900. © Bart Jansen

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag