Grote brand bij bedrijfspanden in Rijswijk na vijf uur onder controle

UPDATE & VIDEODe brandweer heeft de grote brand in meerdere bedrijfspanden aan de Steenplaetstraat na ruim vijf uur onder controle. Het gevaar voor verdere uitbreiding is geweken, maar de brandweer verwacht nog lang bezig te zijn met het nablussen. Daarom blijft de omgeving gedeeltelijk afgesloten voor verkeer. 

Van grote afstand waren vanaf vanmorgen donkere rookwolken zichtbaar in de omgeving. De rook zorgden voor veel overlast en de de brandweer en politie adviseerden inwoners van Rijswijk om ramen en deuren te sluiten. Omwonenden en omstanders moesten mondkapjes dragen om zichzelf te beschermen tegen de dikke rook. 

Volledig scherm
Bij de brand komen grote zwarte rookwolken vrij. © Jos van Leeuwen

De brand is begonnen in elektronicazaak Kiwi Electronics. ,,In een lasersnijmachine”, laat de eigenaar van het pand weten. ,,We maken minicomputers van acryl en bij dat proces is de brand ontstaan.” Toen de brand begon, waren enkele werknemers in het pand. Een van hen moest worden nagekeken in de ambulance op rookinhalatie.

Zwarte rookwolken kwamen al snel uit meerdere bedrijfspanden. ,,We moesten binnen no-time blussen bij het QDC Internetservices. Dat is naast Kiwi Electronics”, meldt de brandweer. De brand werd in de eerste instantie vanaf buiten geblust. ,,Met een hoogwerker spoten we van boven af het pand in en via de zijdeuren. Dit omdat het te heet was om naar binnen te gaan.” De brandweerlieden begonnen daarna met het slopen van ramen en gevels met behulp van een kraan. Dit deden zij om makkelijker bij de vlammen te komen. 

,,De schade aan de twee getroffen bedrijfspanden is mede daardoor flink”, zegt de woordvoerder van de brandweer. ,,Er is veel brand- en waterschade.” 

Zuurstof

Ook omliggende panden zijn ontruimd. ,,We deden er alles aan om te voorkomen dat de brand nog verder over zou slaan, maar het was lastig blussen.” Voertuigen die rondom het gebouw stonden, werden uit voorzorg weggehaald. ,,De rook leek telkens minder te worden, maar na enige tijd kwamen de zwarte pluimen weer terug.” Door de brand was een gat in het plafond ontstaan. ,,Hierdoor kon er zuurstof komen bij de vlammen en laaide het elke keer weer op”, zegt de brandweer. 

De panden aan de overkant van de straat zijn ook ontruimd. Hier werd een hoge concentratie koolmonoxide gemeten. En zelfs de bedrijfspanden in de straat daarachter zijn leeggemaakt. De medewerkers van de ontruimde bedrijven kunnen vandaag waarschijnlijk niet meer terug naar hun werk. 

Wegblijven

Volledig scherm
De brandweer heeft extra materieel ingezet om het vuur te bestrijden. © AD

De brandweer heeft extra materieel ingezet om het vuur te bestrijden. De brand werd bestreden door eenheden uit Den Haag, Rijswijk en Delft, met ondersteuning uit onder andere Honselersdijk, ’s-Gravenzande en Pijnacker Nootdorp. Ook vloog er een politiehelikopter boven de brand en het drone-team uit Rotterdam was aanwezig voor verkenning van bovenaf. ,,Op die manier konden we makkelijker traceren waar de vlammen waren.”

Nadat de heftige rookwolken door de regio trokken heeft Hoogheemraadschap van Delfland uit voorzorg de waterkwaliteit van het oppervlaktewater bij de Plaspoelpolder gecontroleerd. Deze bleek in orde. 

Bekijk hieronder de beelden die tijdens de brand zijn opgenomen. 

Verslaggever Jan-Willem Navis was aanwezig bij de brand  en twitterde live mee. 

Volledig scherm
Grote brand in pand aan Steenplaetsstraat in Rijswijk. © District8

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag