Volledig scherm
Swimming Pool van Leandro Erlich is speciaal ontworpen voor Voorlinden. © Frank Jansen

Grote drukte verwacht bij nieuw museum Voorlinden

Kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh zegt 'werkelijk geen flauw idee te hebben' hoeveel bezoekers zijn volgende week te openen museum Voorlinden gaat trekken. De vraag is of de omringende villawijk wel berekend is op een te grote toeloop van mensen.

Volledig scherm
Artistiek directeur Suzanne Swarts, kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh en algemeen directeur Wim Pijbes © anp

Omwonenden aan de Buurtweg in Wassenaar-Zuid hebben aangekondigd volgende week zaterdag massaal de vlag uit te steken wanneer koning Willem-Alexander het museum voor moderne en hedendaagse kunst in hun straat komt openen.

Ze hebben ook reden om trots te zijn, want de massaal toegestroomde pers, die afgelopen week een voorbezichtiging heeft gekregen, reageert louter in superlatieven. De invloedrijke Spaanse krant El Pais wijdde al een groot artikel aan Voorlinden en volgens directeur Wim Pijbes heeft de New York Times ook al een ticket naar Wassenaar geboekt.

Op de facebookpagina van het museum regent het berichten van mensen die zeggen niet te kunnen wachten om een kaartje te kopen. Vanaf 11 september is Voorlinden 364 dagen per jaar voor publiek geopend. Het museum werkt met tijdsloten om de drukte in goede banen te leiden.

Fans Joop van Caldenborgh is niet bang voor een verkeerschaos op de smalle toegangswegen naar het museum. ,,De omwonenden zijn juist mijn grootste fans geworden'', zegt hij. ,,We hebben een extra parkeerterrein bij het museum laten aanleggen om parkeeroverlast in de straat te voorkomen.''

Jonge kunstenaars
Bijzonder is dat de zeventig bewakers en gidsen die er in deeltijd werken zelf allemaal jonge kunstenaars zijn of een kunstopleiding hebben genoten. ,,Dat hebben we gedaan om bezoekers optimaal te kunnen helpen met hun vragen'', aldus Van Caldenborgh.

Volledig scherm
Museumdirecteur Wim Pijbes bij het werk Couple under an Umbrella van Ron Mueck © anp

De plaatselijke bewonersgroep heeft in 2013 door ingenieursbureau  Royal HaskoningDHV een contra expertise laten uitvoeren over de te verwachten bezoekersstroom. Daarin is uitgegaan van 75.000 gasten per jaar. Volgens berekeningen van het CBS komt 66 procent van de museumbezoekers met de auto en daarin gemiddeld twee inzittenden. Omdat museum Voorlinden zich in 'minder verstedelijkt gebied' bevindt, zal het aantal bezoeken per auto hoger uitpakken. In spitstijden van het museum wordt rekening gehouden met één passerende auto per drie minuten.

Los van het verkeer had Joop van Caldenborgh graag gezien dat de Museumkaart meteen na opening geldig zou zijn in Museum Voorlinden. Dat kan echter pas in gang worden gezet zodra Voorlinden erkend lid is van de Nederlandse Museumvereniging, een procedure die enige tijd en administratieve afhandeling vergt. Bij het andere grote nieuwe particuliere museum in de regio, het Louwman Museum op de grens van Den Haag en Wassenaar, duurde het een jaar voordat de kaart  werd geaccepteerd.

De toegang tot het museum kost 15 euro per persoon. Jongeren van 13 tot en met 18 jaar betalen de helft, kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis mee naar binnen.

Volledig scherm
Het museum ligt op landgoed Voorlinden in Wassenaar. Landschapsarchitect Piet Oudolf heeft de tuinen rondom het museumgebouw ontworpen. © anp

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag