Grote schade aan Rijswijkse school na uitslaande brand

Update & videoEen grote uitslaande brand heeft vanavond een deel van een dependance Steenvoordeschool in Rijswijk in de as gelegd. Een deel van het dak is daarbij ingestort. 

De brand brak aan het begin van de avond uit. De vlammen sloegen uit het pand aan de P. van Vlietlaan in Rijswijk. Inmiddels is een sloopbedrijf bezig het dak van het gebouw te trekken. Omwonenden schrokken zich rot, toen ze plotseling rook uit het dag zagen komen. ,,Het was echt even schrikken", zegt Jill van Driel die tegenover het schoolgebouw woont. ,,Het was ook even chaos. Iedereen die thuis was moest zijn auto hier weghalen uit de straat en iedereen moest naar binnen toe.”

Voor de brandweer was het vooral zaak om snel genoeg bluswater te krijgen. Omdat de ondergrondse leidingen niet genoeg capaciteit hadden, rukten wagens met dikkere slangen aan om het water uit sloten te pompen. Ondertussen waren eenheden uit Rijswijk, Den Haag en Westland naar de school gespoed. ,,Het is hier midden in een woonwijk, mensen zien heel veel rook uit het gebouw komen en we hadden dus veel water nodig", zegt een brandweerwoordvoerder. ,,En de wind kan het vuur ook aanwakkeren. Zonder wind blust het een stuk  makkelijker.”

Buurtbewoonster Jill van Driel zag na enkele minuten de vlammen uit het dak slaan. ,,En je hoorde knallen van de ramen die sprongen. Er stond zo veel wind dat de vlammen alle kanten uit gingen. Het heeft echt wel even geduurd voordat die geblust waren.”

Volledig scherm
Brand in de Steenvoordeschool in Rijswijk. © Regio15.nl
Quote

Gelukkig was er niemand aanwezig, maar voor het personeel is de vakantie nu wel voorbij

Priscilla Jalhay

Toen het vuur uit was, kwamen ook ouders van leerlingen, docenten en leden van de naastgelegen filmclub kijken hoe het ervoor staat met de school. ,,Ja, het doet wel pijn om te zien,” zegt Priscilla Jalhay, medewerkster van de school. ,,Gelukkig was er niemand aanwezig, maar voor het personeel is de vakantie nu wel voorbij. Ik denk niet dat de school  voor het einde van de vakantie nog in gebruik kan worden genomen.” 

Een sloopbedrijf trekt het ingestorte dak uit elkaar, zodat gecontroleerd kan worden of het nog ergens smeult.  Van ongeveer drie lokalen wordt het dak gehaald. Of de rest van de school schoongemaakt en gebruikt kan worden, kon een woordvoerder van de brandweer niet zeggen.

 Waardoor de brand is veroorzaakt is nog niet duidelijk. Buurtbewoners zeggen dat er rond het schoolplein regelmatig jongeren rondhangen en dat er vuurwerk wordt afgestoken. Of dat het vuur veroorzaakt moet blijken uit onderzoek van de politie. Maandag worden de gebruikers van het pand, waaronder een kinderopvang en de Videoclub Rijswijk, die binnenkort een open dag zou hebben vanwege het 40-jarig jubileum.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Volledig scherm
De schade aan de school is groot. © AD

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag