Volledig scherm
De LocHal in Tilburg is het beste gebouw. © Arjen Veldt

Haags bureau wint prijs 'Building of the Year'

Het Haags architectenbureau Braaksma & Roos heeft de prijs gewonnen van World Building of the Year. Een jury van 150 experts koos het ontwerp voor de voormalige locomotiefwerkplaats in Tilburg als beste uit honderden inzendingen.

In samenwerking met Civic Architects, Inside Outside/Petra Blaisse en Mecanoo - het bureau van de wereldberoemde Delftse architecte Francine Houben - maakte Braaksma & Roos een integraal masterplan voor deze nieuwe culturele hotspot in de spoorzone van Tilburg.

De zogeheten LocHal biedt onderdak aan verscheidene kunstorganisaties en de bibliotheek Midden-Brabant. Van de oude werkplaats is een publieke stadshal gemaakt met een enorme vitrine naar het spoor.

Transformatie van complex

De prijs is afgelopen weekeinde uitgereikt op het World Architecture Festival in Amsterdam. De jury prees de transformatie van het complex omdat de hallen eigenlijk gesloopt zouden worden. ,,Het resultaat is een stedelijke ontmoetingsplek waar een verscheidenheid aan gebruikers elkaar voor meerdere doeleinden kan ontmoeten'', aldus de jury.

Met de LocHal heeft Braaksma & Roos al meer architectuurprijzen gewonnen, zoals de Dezeen Award, de Gulden Feniks en de BNA Beste Gebouw van het Jaar. De LocHal laat volgens de architecten zien dat de stad Tilburg zijn industriële verleden niet ontkent of musealiseert, maar het activeert en gebruikt als kracht.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag