Volledig scherm
Het Mercure Hotel heeft Irving verder medegedeeld dat hij in de toekomst niet meer welkom is.

Haags hotel wijst jodenhater de deur

Het Mercure Hotel aan het Spui in Den Haag heeft zijn gast, de Britse Holocaustontkenner David Irving, woensdagochtend per mail de deur gewezen. Hij wilde in zijn suite morgen mensen, die zich hadden aangemeld via zijn site, 'bijpraten' over het onderwerp Hitler, Himmler, and the Homosexuals.

Volledig scherm
Het Mercure Hotel aan het Spui in Den Haag heeft de reservering van holocaustontkenner David Irving geannuleerd. © archieffoto AD

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) verzette zich vorige week al direct tegen het voornemen van de Brit om in Den Haag een lezing te komen geven. De belangenorganisatie ontdekte de locatie waar de veroordeelde ontkenner van de jodenvernietiging zijn verhaal wil doen via iemand die zich onder valse naam inschreef voor de sessie.

Volgens een CIDI-woordvoerster bevestigde een personeelslid van het hotel dat Irving een jaarlijks terugkerende gast is. ,,Hij vertelde het hotel dat hij donderdag 25 februari vanaf 19.30 uur een-op-een gesprekken houdt op zijn kamer.'' Door te stellen dat het om persoonlijke gesprekken gaat zou de Brit niet strafbaar zijn. Aldus de zegsvrouw. ,,Maar we weten natuurlijk niet of hij zich daaraan zou houden. In een bevestigingsmail die wij in handen hebben heeft hij het namelijk over een bijeenkomst.'' Het Mercure Hotel heeft Irving verder medegedeeld dat hij in de toekomst niet meer welkom is.

Een woordvoerster van burgemeester Van Aartsen is tevreden over de recente ontwikkelingen. ,,We kunnen zijn komst naar de stad niet verbieden, maar we hebben liever niet dat hij hier lezingen houdt. De annulering kunnen wij juridisch niet afdwingen bij het hotel, maar het Mercure Hotel was gelukkig zelf van zins de reservering te weigeren.''

Het lijkt nu lastig voor Irving om nog voor donderdagavond een officiële locatie te vinden in de stad. Desondanks hoopt het CIDI dat burgemeester Van Aartsen Irving formeel tot persona non grata verklaart. In 2011 verbood de Amsterdamse burgemeester al een optreden van de Brit. Mocht de omstreden historicus toch nog een plek weten te vinden om zijn zienswijze onder de aandacht te brengen, dan zal de gemeente 'opnieuw bekijken hoe we dit kunnen verhinderen', aldus de zegsvrouw van de burgemeester.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag