Haags kunstenaar Jurjen de Haan ‘stierf met een borrel in zijn hand’

VIDEODe vorig jaar plotseling overleden Haagse kunstenaar Jurjen de Haan wordt in Pulchri Studio herenigd met zijn in 2001 overleden partner Maarten van Dreven. Met een representatieve selectie van circa 60 kunstwerken uit hun beide oeuvres zijn de twee kunstenaars voor het eerst samen te zien op een tentoonstelling. 

Volledig scherm
Jurjen de Haan (rechts) en Maarten van Dreven (links) © Pulchri Studio

De expositie is niet alleen een postuum eerbetoon, maar is door de familie geïnitieerd om kenners van hun werk de kans te geven om iets aan te schaffen. ‘Tegen aantrekkelijke prijzen’, aldus de nabestaanden familie die liever zien dat de werken goed terechtkomen, dan dat ze er zelf veel geld aan verdienen.

René Smit heeft namens de familie van Jurjen de Haan de taak op zich genomen een selectie te maken. Zijn schoonmoeder is de zus van Jurjen die de nalatenschap van de schilder heeft gekregen. Jurjen de Haan (1936-2018) en Maarten van Dreven (1941-2001) staan beiden bekend als vertegenwoordigers van de Nieuwe Haagse School, een kunstenaarsstroming die met Verve, Fugare en de Posthoorngroep een bloeiperiode van de Haagse schilderkunst in de tweede helft van de vorige eeuw vertegenwoordigde. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag