Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Joost Hoving

Haags Montessori Lyceum schendt afspraken nieuwe aanmeldprocedure

Tegen de afspraken in heeft het Haags Montessori Lyceum deze week geen inschrijvingen van nieuwe leerlingen meer aangenomen. BOVO Haaglanden, die toeziet op de procedure, reageert verbijsterd.

Quote

We hebben niet voor niets nadrukke­lijk met alle scholen een aanmeldter­mijn afgespro­ken

Peter Lamers

Alle scholen in Den Haag hadden samen afgesproken dat basisschoolleerlingen zich tot en met vrijdag aan konden melden voor een middelbare school. De officiële aanmeldperiode begon op zaterdag 10 februari en liep vrijdag om 17.00 uur af. Op de laatste dagen hadden nog zo’n duizend kinderen - zo’n 15 procent van het totaal - zich nog niet aangemeld. 

Het deel van deze leerlingen dat naar het Haags Montessori Lyceum (HML) wilde, heeft pech. De school nam sinds donderdag niemand meer aan voor de mavo en mavo/havo-afdelingen, omdat deze al vol zaten. De afspraak was eigenlijk dat scholen bij overaanmeldingen loten en niet bij voorbaat al kinderen uitsluiten. 

BOVO Haaglanden vindt de actie van het HML vreemd. ,,We hebben niet voor niets nadrukkelijk met alle scholen een aanmeldtermijn afgesproken’’, zegt bestuurder Peter Lamers. ,,Het kan niet zo zijn dat leerlingen die zich aan het begin aanmelden meer kans hebben op toelating dan zij die zich op de laatste dagen inschrijven.’’

Eerlijk

Quote

Je zou maar op de laatste dag vóór je winter­sport­va­kan­tie nog op zoek moeten naar een andere school

Peter Lamers

Scholenkoepel VO Haaglanden, waar het HML onder valt, vindt de actie van de school juist wél eerlijk. Door voorrangsregels die het HML hanteert, zoals ‘zit er al een broer of zus op school’ en ‘komt een leerling van een Montessoribasisschool’, zouden de nieuwe aanmelders toch al buiten de boot vallen. Er was geen plek meer voor kinderen zonder voorrang. 

Daarom is het volgens de koepel eerlijker om deze leerlingen de kans te geven zich meteen bij andere scholen aan te melden. Anders zouden zij pas volgende maand te horen krijgen dat ze dat alsnog moeten doen, in de tweede ronde. Op dat moment is de keuze beperkter, omdat veel scholen al vol zitten. Het is dus eigenlijk een ‘service aan ouders’, meent VO Haaglanden. 

Lamers denkt dat niet alle ouders dat zo zien. ,,Je zou maar op de laatste dag vóór je wintersportvakantie nog op zoek moeten naar een andere school.’’ Hij vindt een grondige evaluatie van de Haagse aanmeldprocedure nodig. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag