Volledig scherm
ISIS-aanhangers in Irak. Inzetje: het Haagse raadslid Abdoe Khoulani. © AFP, Facebook

Haags raadslid steunt terreurbeweging ISIS

Den HaagHet Haagse moslimraadslid Abdoe Khoulani steunt de islamitische  terreurbeweging die de laatste weken dood en verderf zaait in Noord-Irak. 'Leve ISIS', schrijft de leider van de  Haagse Partij van de Eenheid op zijn facebook-pagina. En 'In shaa Allah op naar Bagdad om het schorem aldaar aan te pakken'.

Tijdens hun opmars naar de Iraakse hoofdstad maken de soennitische strijders zich schuldig aan massale executies. De beelden van de gruwelijke moorden riepen wereldwijd afschuw op.

Toch neemt het Haagse raadslid in een toelichting weinig terug van zijn steun aan de terreurbeweging die een streng-islamitische staat nastreeft. 'Ik hoop dat deze verzetsbeweging de monsterlijke regering in Irak omver werpt.'

'Geweld te begrijpen'
Het radicale geweld keurt Khoulani af, maar vindt hij wel te begrijpen. Volgens hem waren de geëxecuteerde mannen strijders van de shiitische milities in Irak. 'Dezelfden die de afgelopen jaren met steun van de regering tienduizenden mensen hebben gedood. Niemand was veilig. Ook vrouwen en kinderen zijn verkracht en vermoord.'

Het bericht lijkt inmiddels weer te zijn verwijderd van de Facebook-pagina van Khoulani, maar zijn partijgenoot Arnoud van Doorn twitterde eerder vandaag een screenshot van een deel van het bericht. Daarna meldde Van Doorn dat het om een persoonlijk standpunt van zijn collega gaat en niet om een partijstandpunt.

Geschokt
Collega-raadsleden in Den Haag zijn geschokt door de steunbetuiging van Abdoe Khoulani. 'Volstrekt onverantwoord', noemt GroenLinks de uitspraak. Ook de VVD neemt afstand: 'De vrijheid van meningsuiting is een vrij goed. Maar terreurorganisaties verdienen nooit en te nimmer steun', aldus raadlid Wörsdörfer.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag