Exterieur van politiebureau De Heemstraat in Schilderswijk.
Volledig scherm
Exterieur van politiebureau De Heemstraat in Schilderswijk. © ANP

Haagse agent levert vrij weekend in om op vakantie te kunnen

Bij agenten in Den Haag is in de zomerperiode een vrij weekend ingetrokken, zodat toch iedereen die dat wil met vakantie kan.

De personeelsbezetting is al nijpend, maar de druk op agenten is in deze zomerperiode nog verder toegenomen. Om de bezetting rond te krijgen, en de agenten zoveel mogelijk ongestoord van de vakantie te laten genieten, is in een van de Haagse politiedistricten, waar onder meer Segbroek en Scheveningen onder vallen, een ingrijpende maatregel genomen: alle ‘executieve collega’s’ offeren verplicht een vrij weekend op. Alleen door deze ingreep heeft de politieleiding niet hoeven in te grijpen in de vakanties van de dienders.

Ook in de andere districten wordt er ‘geschoven met roosters’, vertelt een politiewoordvoerder. Met succes, zegt zij. Geplande vakanties kunnen hierdoor tot nog toe gewoon doorgang vinden.

‘Rooster van zes dagen’

Onlangs werd al duidelijk hoe hoog de nood is bij de Haagse politie. Agenten zoeken een andere baan. Het ziekteverzuim is hoog. ,,De enige zekerheid die ik had: een rooster van zes dagen. Dat viel niet meer te combineren met thuis en mijn vrijwilligerswerk’’, zo vertelde onlangs een oud-agent (52). Hij hing zijn uniform aan de wilgen en ging aan de slag als boswachter.

Quote

Bureaus zijn zo verschrik­ke­lijk onderbezet

Geert de Jong

Dat deze zomer de druk nog verder oploopt, is wel ‘een dingetje’, zegt Geert de Jong van de Haagse afdeling van de ANPV op cynische toon. ,,Fijn dat iedereen op vakantie kan, maar het komt er wéér bij. Bovenop die al heftige roosters die al gedraaid worden.’’

,,Ik heb het inmiddels al zo vaak gezegd, ik val alleen maar in herhaling’’, stelt hij. ,,Bureaus zijn zo verschrikkelijk onderbezet. We zitten soms met niet meer dan twee, drie man op een bureau. Soms rijdt er vanuit een bureau maar een auto. Schandalig, denk ik dan, de burger moest eens weten! Maar ik word er ook verdrietig van. Daarom ben ik niet bij de politie gekomen.’’

Hij zegt dat er meer zaken blijven liggen. ,,Dan denk je dat je aangifte netjes behandeld wordt, maar achteraf blijkt dat er geen onderzoek mogelijk is omdat er geen capaciteit was.’’

Bij politiebond NPB ontvangen ze signalen dat niet bij elke politie-eenheid de personeelsproblemen met een weekend extra werk zijn op te lossen. In onder meer Gelderland en steden als Amsterdam en Rotterdam zouden agenten van vakantie teruggeroepen zijn.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag