Rene (R) en Ruud met hond Mex bij een bunker op landgoed Clingendael. Rene en Ruud ontwikkelden de bunker App.
Volledig scherm
PREMIUM
Rene (R) en Ruud met hond Mex bij een bunker op landgoed Clingendael. Rene en Ruud ontwikkelden de bunker App. © Frank jansen

Haagse app voor vinden van bunkers is een internationale hit: ‘resultaat van dertig jaar onderzoek’

De Haagse Bunker Ploeg werd de museumbunker op Scheveningen uitgezet. Nu zijn ze terug. Met een app waarmee je alle bunkers van Europa kan bekijken. De Haagse app is een internationale hit.

Quote

Menige Haagse, Rijswijkse of Westlandse grootvader heeft ze destijds moeten helpen bouwen

René van Poelgeest

De kortste weg van de Noordzee naar Berlijn loopt door Scheveningen, dachten de Duitsers die, uit vrees voor een invasie in de Tweede Wereldoorlog onze regio tjokvol met verdedigingswerken bouwden. Er kwamen een paar duizend bunkers, tankgrachten, tankmuren en drakentanden in ‘ons’ gedeelte van de Atlantikwall die van Noorwegen tot de Frans-Spaanse grens loopt.

Die bunkers werkten als een magneet op Hagenaar René van Poelgeest (56), die als kleine jongen al met een schep in de Westduinen liep, daar waar nu de Schotse Hooglanders grazen, om op bunkerjacht te gaan. ,,Het is donker. Het is spannend. Wat wil je als jongen uit de Schilderswijk nog meer’’, zegt Van Poelgeest die het betonnenritis-virus (zoals de liefde voor bunkers ook wel wordt genoemd) nooit kwijtraakte en zelfs overbracht op zijn zoon Stefano (25).

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag