Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

'Haagse armoedehulp is behoorlijk betuttelend'

De armoedehulp moet op de schop. Binnen en buiten de politiek klinkt kritiek op de regelingen voor gratis smartphones, schoolspullen, winterkleding en fietsen. ,,Dit is goed bedoelde betutteling.''

Bijna een kwart van de Haagse huishoudens heeft een inkomen tot 130 procent van het sociaal minimum. Dat ligt op 1.165 euro bruto voor een alleenstaande.

Naast landelijke toeslagen en uitkeringen heeft de gemeente Den Haag voor arme Hagenaars verschillende lokale regelingen opgetuigd. Zo kunnen kinderen uit minimagezinnen een beroep doen op gratis reizen met de HTM, een smartphone, een fiets, een schoolspullenpas, kleding en korting op sportclubs.

Quote

Als een gekregen laptop kapotgaat, is er niemand die de reparatie betaalt

Margrite Kalverboer

Maar al die spullen zijn slechts pleisters, concludeert kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer in een gisteren verschenen rapport. ,,Als een gekregen laptop kapotgaat, is er niemand die de reparatie betaalt'', zei ze gisteren in deze krant. Gemeenten moeten volgens Kalverboer naar de gehéle gezinssituatie kijken.

Kritiek

Ook in de lokale politiek klinkt kritiek op de 'kerstboom aan regelingen' zoals CU/SGP-raadslid Pieter Grinwis het noemt. ,,Er kan nu niet geschoven worden met tegoeden, ook kunnen niet altijd eigen keuzes worden gemaakt'', schrijft hij in zijn nota voor een nieuw armoedebeleid. ,,Nu is de gemeente behoorlijk betuttelend. Als je toevallig euro voor euro al een smartphone bij elkaar hebt gespaard, heb je pech. Dan heb je niks aan de smartphone van de gemeente. Tegoed voor winterkleding kan niet gebruikt worden voor reparatie van kleren, schoolspullengeld kan niet besteed worden aan het maken van een fiets.''

In het plan van Grinwis worden regelingen samengevoegd en krijgen gezinnen meer vrijheid om te sparen of naar eigen inzicht te besteden. Dat moet de armoedestress verminderen.

Quote

Als mensen 131 procent van het minimum verdienen, vervallen ineens al die regelingen

Bülent Aydin

Partijen als het CDA en de VVD maakten eerder al gehakt van de armoedemaatregelen. PvdA-raadslid Bülent Aydin pleit ervoor om de grenzen van de regelingen te verzachten: ,,Als mensen 131 procent van het minimum verdienen, vervallen ineens al die regelingen.''

Wethouder Baldewsingh komt binnenkort met de jaarlijkse armoedebrief. Pas dan kan hij inhoudelijk reageren op de kritiek van de ombudsvrouw en van de politiek.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag