Haagse band Playground Zer0 verovert China

VideoPlayground Zer0 is hard op weg 'wereldberoemd' te worden in China. Op een festival afgelopen weekend gingen duizenden Chinezen 'helemaal los' en ook online weet menig Aziaat de Haagse band te vinden.

Het begon een beetje als geintje: de tour van Playground Zer0 door China. Andere Haagse bands als FARA en Atlantic Attraction behaalden al eens successen in het Aziatische land. ,,Dat wilden wij ook", vertelt bandlid en dj Jasper Lieuwma via Whatsapp, vanuit een koffietentje in China. Mét een jetlag, slaaptekort en een kater, want een aantal optredens - en dus een hoop gefeest - heeft de Hagenaar samen met Robin Veldman en Joeri Jager inmiddels achter de rug.

Met behulp van Joris van der Poel, een Haagse booker met connecties in China, subsidies van het Haags Pop Centrum en stichting Podiumkunst én Chinese promotor Jamie Ho toert Playground Zer0 deze twee weken langs zeven festivals en poppodia. ,,We zijn in veel landen geweest, maar voor de optredens in China was ik extra nerveus", vertelt Lieuwma. ,,Het is een streng land: moeilijk om een plekje te bemachtigen en regelmatig worden optredens last minute afgeblazen. Bovendien hadden we géén idee wat voor publiek we zouden treffen en of onze muziek in de smaak zou vallen."

Volledig scherm
© Playground Zer0
Quote

Toen we het podium afkwamen, werden we opgewacht door honderden fans die met ons op de foto wilden

Jasper Lieuwma

Springen
Dat laatste bleek wel tijdens het optreden op festival Midi het afgelopen weekend. Liefst 7.000 Chinezen stonden tegelijkertijd te springen en dansen. ,,We weten heus dat we bekend staan als gasten die een feestje kunnen bouwen. Maar dat al die duizenden mensen helemaal los gingen, daar stond ik wel even van te kijken."

En na die succesvolle show op het fesitval Midi is het feest nog niet afgelopen. ,,Toen we het podium afkwamen, werden we opgewacht door honderden fans die met ons op de foto wilden. Ze kenden onze muziek van Youku, Xiami en WeChat, de Chineze varianten van Facebook, Spotify en YouTube."

De komende dagen toert het drietal per vliegtuig langs Zhuhai, Shenzhen en Kanton. Plannen voor een komende tour in China zijn er al. Booker Joris van der Poel: ,,De elektronische hiphop die Playground Zer0 maakt, slaat enorm aan. Het genre is hier nog vrij onbekend, maar de Chinezen zijn er helemaal lyrisch over."

Nog even en het trio is 'wereldberoemd in China'. Lieuwma: ,,We worden nog niet herkend op straat, maar na een optreden rustig over het festivalterrein lopen, is er al niet meer bij."

Volledig scherm
© Playground Zer0
Volledig scherm
© Playground Zer0

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag