Volledig scherm
Voetbaltrainer Hans Lamens krijgt morgen een groot afscheidsfeest. © Angelo Blankespoor

Haagse coach Hans Lamens neemt na dertig jaar afscheid

Aan alles komt een eind. Zelfs aan het hoofdtrainerschap van Hans Lamens. Na bijna dertig jaar doet de Hagenaar een stapje terug. Maar niet voordat morgen op het complex van DUNO een groots afscheidsfeest wordt gehouden.

,,Eigenlijk ben ik als trainer laat begonnen", zegt de nu 65-jarige Lamens. ,,Op mijn 38ste speelde ik nog in het eerste van SV PTT. Ik was eigenlijk al gestopt, maar trainer Jacob Brik haalde me terug. De laatste wedstrijd was tegen het Scheveningen van John Blok en Ron Cramer. We wonnen door onder andere een doelpunt van mij na een 1-0 achterstand. Scheveningen geen kampioen, de laatste keer voordat ze in één keer naar het hoogste niveau doorstootten, en in plaats van wij degradeerde het JAC van trainer Martin van Vianen."

Trainerscarrière
Het einde van zijn voetballoopbaan werd het begin van zijn trainerscarrière. Het trainersvak bracht hem langs zeven clubs: DUNO, SV PTT (dat later PEC Den Haag werd), Te Werve, LenS, VV Maasdijk, SV Erasmus en PGS/VOGEL. Een carrière met één degradatie, vier kampioenschappen en twee promoties via de nacompetitie. ,,Er moest bij een club wel een bepaalde sfeer zijn, ze moesten open staan voor andere mensen. Ik kan wel de clown gaan uithangen maar als de man achter de bar zegt: 'We gaan hier altijd om 22.30 uur naar huis', dan heeft het geen zin."

Quote

Die gozer heeft me drie keer opgehaald, daarna trok hij het niet meer. Sinds dat moment haalt mijn vrouw me altijd op

Hans Lamens

Taxikosten
Maar 22.30 uur werd het nooit, zeker niet op donderdagavond. Legendarisch is het verhaal dat Lamens in zijn contract bij VV Maasdijk een bedrag van 750 euro voor taxikosten liet opnemen. ,,Had ik iemand geregeld die me om 00.30 uur kwam ophalen. Maar ja, dan namen we er nog eentje en werd het al gauw 01.00 uur. Die gozer heeft me drie keer opgehaald, daarna trok hij het niet meer. Sinds dat moment haalt mijn vrouw me altijd op."

Hij werkte met Frank Roosa en Dennis Olman bij PEC Den Haag, met Maurice en Niels Schuurman en Jimmy Spaans bij LenS, maar de beste speler die hij onder zijn hoede had, wil hij niet noemen. ,,Zit wel in mijn hoofd, maar dan doe ik anderen tekort. Bij alle clubs zat eigenlijk wel een topper. Het beste team was LenS. Heb ik vanuit de vijfde klasse bijna terug naar de tweede gebracht."

Quote

Veel plezier gehad en veel gelachen. Belangrijk, want als je de absolute top niet haalt, moet je zorgen dat je het leuk hebt

Hans Lamens

Afscheidsfeest
Op het afscheidsfeest van morgen, waar zijn voormalige ploegen het tegen elkaar opnemen, hoopt hij die mannen opnieuw tegen te komen. Dan zet Lamens een streep onder het hoofdtrainerschap. ,,De laatste der Mohikanen? Ja, alleen Wim de Jong traint nog, de rest van mijn generatie is al gestopt. Ik had nog wel kunnen doorgaan, maar krijg een nieuwe knie. Mijn tweede al. En dan ben je er halverwege het seizoen uit. Daarom ga ik het tweede bij PGS doen, dus helemaal stoppen doe ik niet."

,,Of ik ergens spijt van heb gehad? Nee, eigenlijk niet. Overal heb ik het naar mijn zin gehad. Veel plezier gehad en veel gelachen. Belangrijk, want als je de absolute top niet haalt, moet je zorgen dat je het leuk hebt."

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

  • Ja (65%)
  • Nee (25%)
  • Geen mening (10%)
6502 stemmen