Volledig scherm
Foto ter illustratie © EPA

Haagse computerkennis wordt landelijk gedeeld

Het gaat goed met de Artificial Intelligence in Den Haag. De gemeente gaat de komende tijd haar kennis over deze kunstmatige intelligentie delen met scholen, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Door deze ‘AI Coalitie’ verwacht zij dat er alleen al in de Haagse veiligheidsbranche 3000 tot 4500 banen bijkomen. 

Artificial intelligence wordt gebruikt door computers, smartphones en robots om zelfstandig beslissingen te nemen, zonder hulp van mensen. In Den Haag zitten afdelingen van de ministeries van Defensie en Justitie en Veiligheid, de EU, de NAVO en de VN die zich speciaal bezighouden met artificial intelligence. 

Volgens wethouder Saskia Bruines is ook de gemeente er al een tijdje mee bezig. ,,Vooral als het gaat om veiligheid, ook online. Al in 2017 zijn we gestart met het Data Science Initiative om ervoor te zorgen dat kunstmatige intelligentie nog sneller toegepast kan worden in de veiligheidssector. Dankzij de ‘AI Coalitie’ kunnen we daar nu landelijk mee verder.”

Door de nieuwe samenwerking met bedrijven, scholen, overheid en maatschappelijke organisaties kunnen de kunstmatige intelligentie-afdelingen van NATO, Europol, Eurojust en de NCIA misschien worden uitgebreid. ,,Juist Den Haag kan als stad van vrede, recht en veiligheid hierin een prominente rol spelen. Een Europees topcentrum voor onderzoek naar kunstmatige intelligentie in onze stad is dan ook een interessante gedachte”, vindt Bruines. Zeker is dat er de komende jaren in ieder geval 3000 tot 4500 nieuwe banen in de Haagse veiligheidssector bij komen dankzij deze ontwikkelingen. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag