Haagse Edsel (63) jaagt gewapende overvaller snackbar uit: ‘Het is echt een heldendaad’

VideoDe 63-jarige Edsel heeft gisteravond een overvaller verjaagd die onder dreiging van een vuurwapen zijn slag wilde slaan bij een snackbar aan de Haagse Erasmusweg. De dader, een jaar of achttien oud, koos het hazenpad toen Edsel zijn wapen probeerde af te pakken. 

Edsel kwam gisteravond naar de snackbar om te helpen met afsluiten, zoals hij dat eigenlijk altijd doet. Wel zo veilig, want zo hoeft niemand de zaak alleen af te sluiten. ,,En nu gebeurt dit”, zegt Lissy Adam Boekholt (36), die De Jong Snacks al sinds haar negentiende runt. ,,Absurd. Ik heb tegen hem gezegd dat hij een held is, maar dat hij het de volgende keer niet meer moet doen. Dat is het niet waard.”

Beveiligingsbeelden

Op de Facebookpagina van de patatzaak heeft de eigenaresse beelden van de beveiligingscamera geplaatst. Daarop is te zien hoe Edsel en een andere medewerkster aan het werk zijn. Plots duikt het meisje weg en verschijnt de overvaller in beeld die zijn wapen richt op Edsel. Hij lijkt kalm te blijven en praat met de overvaller. Dan grijpt hij plots naar het wapen, krijgt het niet te pakken, maar zorgt er op die manier wel voor dat de overvaller ervandoor gaat. 

Quote

Het is echt heel heftig. Het was een heldendaad van hem

Adam Boekholt
Volledig scherm
De politie bij de snackbar aan de Erasmusweg in Den Haag. © AD

Door de camerabeelden online te zetten hoopt de eigenaresse een statement af te geven. ,,Snel geld bestaat niet. Je moet werken voor je geld. Dat zei Edsel ook.” Bang dat er nog eens een overvaller de zaak binnen stapt is ze niet. ,,Daar geloof ik niet in. En ik neem aan dat ze het na het zien van deze beelden niet meer doen.”

De eigenaresse kwam net thuis van haar werk toen ze werd gebeld met het nieuws. ,,Het is echt heel heftig. Het was een heldendaad van hem.” Ze denkt dat de overvaller zich niet realiseerde dat er bij de snackbar helemaal niet zoveel valt te halen. ,,Tegenwoordig wordt meer dan 70 procent gepind. Er is weinig contant geld.”

Steunbetuigingen

Volledig scherm
De politie doet onderzoek na de overval op de snackbar aan de Erasmusweg. © District8

Ondertussen stromen de steunbetuigingen binnen. ,,Ja, zóveel. Dan kan je uit zoiets negatiefs toch nog iets positiefs halen, hoeveel mensen ons kennen en Edsel een held vinden.”

Buurtbewoners die bij de snackbar staan te praten, kunnen er in ieder geval met hun pet niet bij. ,,Hardwerkende mensen overvallen, waar ben je dan mee bezig?” briest een buurvrouw. ,,Het gaat hier de foute kant op. Pas is hier ook geschoten. Met een automatisch wapen. Twaalf kogels zaten er in het portiek hier verderop.”

Mensen die meer informatie hebben, worden opgeroepen zich te melden bij de politie. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag