Volledig scherm
Sjaak Bral met beeld Haagse Harry.(Den Haag 08-11-19) Foto:Bart Lelieveld © Frank jansen

Haagse Harry-mokken houden graaiers buiten de deur

Haagse cabaretier Sjaak Bral zet de bekendste Hagenees weer even in de spotlights: hij komt nu met meer spullen waar Haagse Harry op schittert. Het Haagse icoon staat al enkele jaren prominent te stralen op de Grote Markt in Den Haag en ook zijn er enkele duizenden beeldjes van de lokale anti-held verspreid. Dat assortiment wordt door Bral verder uitgebreid. 

Mokken, koelkastmagneten en ansichtkaarten. Ze verschijnen eind deze week allemaal met de bekende tronie die tekenaar Marnix Rueb ontwierp. Bral doet het vanuit bescherming van de auteursrechten die op Harry rusten, zo legde hij eerder deze maand uit in deze krant. Rueb overleed in 2014 en sindsdien zijn er verschillende ondernemers geweest die dachten een slaatje te kunnen slaan uit de beeltenis van de knuffel-Hagenees.

Look-a-likes

Tijdens de presentatie gaat Bral ook op zoek naar de beste look-a-likes van de Haagse Harry, met zijn matje, ontblote buik, trainingspak en gympies. De vijf beste Harries krijgen de eerste speciale mokken.

Overigens gaat van de opbrengst van alle verkochte producten telkens een euro naar het Zeldzame Ziekten Fonds. Het overige deel wordt volgens Bral opzij gezet voor een ‘oorlogskasje’ om in de toekomst ondernemers die misbruik willen maken van Haagse Harry voor de rechter te slepen.

De officiële presentatie is aanstaande vrijdagmiddag om 13.00 uur bij (hoe kan het ook anders) het standbeeld van Haagse Harry op de Grote Markt. Dat gebeurt in aanwezigheid van beeldhouwer Bouke Schuemie en Nienke Rueb-van Akkeren, de weduwe van Marnix. De merchandise wordt onder meer verkocht via boekhandel Paagman, in de centrale bibliotheek van Den Haag aan het Spui en via: haags.nl

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag