Volledig scherm
Arrestatie heroïnefamilie © Politie Den Haag

Haagse ‘heroïnefamilie’ ontkent, weet niks of zwijgt

Vijf broers van een Haagse familie en hun zwager die heroïne zouden hebben vervaardigd en verhandeld of daarbij betrokken waren, lieten maandag in de rechtbank in Den Haag weinig los over de verdenkingen tegen hen. Ze ontkenden, herinnerden zich het niet of beriepen zich op hun zwijgrecht. Ze staan de komende dagen samen met zes andere verdachten terecht.

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de meesten deelname aan een criminele organisatie. Twee anderen wordt verweten dat ze de drugsbende hielpen door chemische stoffen te leveren die nodig zijn voor de productie en door valsheid in geschrifte. Het gaat om een legale grondstoffenhandelaar uit Oosteind en een vrouw uit Den Haag die documenten aanpaste.

De familie van Turkse komaf dreef tuinbouwbedrijven, met locaties in Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Pijnacker en Maasdijk. Overdag was personeel bezig met komkommers, paprika’s en courgettes. ‘s Avonds en ‘s nachts zou de bende honderden kilo’s heroïne hebben gemaakt. 

In de rechtszaal worden beelden getoond van de verschillende invallen, daarop valt te zien dat allerlei jerrycans worden in- en uitgeladen. Bij de inval in augustus 2017 in Bergschenhoek vinden agenten 21 jerrycans met grondstoffen voor heroïne. Ook lagen daar allerlei kookspullen, gasflessen en kookpannen.

De verdachten houden zich volledig van de domme. Op de beelden is te zien dat één van de verdachten een gasmasker droeg. Maar volgens de verdachte Mehmet had hij die nodig om paprika's in zijn tuin te bewateren. Later is te zien dat een verdachte jerrycans met zuur op een kar zetten, maar ook daar zegt Mehmet geen idee van te hebben.  Op weer andere beelden sjouwt Mehmet met een vat. Wat zat daar in? vraagt het OM. ,,Ik denk dat het een leeg vat is”, zegt hij. 

Arrestaties

In totaal zijn er maar liefst twaalf mensen gearresteerd die bijna allemaal van één en dezelfde van oorsprong Turkse familie zijn. De meesten wonen in Den Haag, een paar in Rotterdam. Het zijn broers, neven, een zwager en een ex-vriendin.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag