Volledig scherm
© ThinkStock

Haagse horeca straks weer acht koks rijker

Het is misschien maar een druppel op de gloeiende plaat, maar binnenkort is de Haagse horeca weer minimaal acht koks rijker. Klein detail: die koks spreken vooralsnog beter Engels dan Nederlands.

Namens de Horeca Academie in Den Haag wijst Damaris Verkijk op een 'schreeuwend tekort' aan koks. ,,Bedrijven staan echt te springen om gekwalificeerd personeel in de keuken. We kunnen het ons domweg niet meer veroorloven om studenten af te wijzen omdat ze het Nederlands nog niet beheersen.‘’

Dus start de Horeca Academie op 27 maart met een opleiding speciaal voor koks, op mbo-niveau, in de Engelse taal. De acht leerlingen die zich inmiddels hebben ingeschreven, gaan dan één dag in de week naar school en werken de rest van de werkweek in een horecazaak annex leerbedrijf.

De tekorten in de horeca zijn een gevolg van de economische crisisjaren van 2009 tot 2013. In die periode gingen veel zaken over de kop, terwijl beter renderende bedrijven in hun overlevingsdrang hun personeel afkneep of onderbetaalde. Gevolg: veel werknemers gaven er de brui aan en zochten ander werk toen de economie weer aantrok.

Verkijk: ,,Inmiddels floreert de horeca weer en kunnen ondernemers het zich veroorloven het personeel onder betere arbeidsomstandigheden te laten werken. Maar een slecht imago van je afschudden, dat kost tijd. En daar kunnen aankomende koks van profiteren. Echt, als je nu kok wordt, heb je het werk voor het uitkiezen.‘’

Taalproblemen in de keuken voorziet Verkijk niet. In haar eigen woorden: ,,Als je je vak verstaat, zal taal in de keuken nooit het struikelblok zijn.‘’

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag