Volledig scherm
© anp

Haagse jeugdhulp kan geen personeel vinden

Aan geld heeft de Haagse jeugdzorg geen gebrek, aan personeel des te meer. Gezinscoaches zijn bijna niet te vinden. Het gevolg: groeiende wachtlijsten.

Quote

Jongens en meisjes in Den Haag. Meld je vooral aan voor opleidin­gen in de zorg

Haagse jeugdzorg

Ze doet een oproep, uit het hart. ,,Jongens en meisjes in Den Haag. Meld je vooral aan voor opleidingen in de zorg. Ook in het hbo. We hebben jullie nodig en jullie krijgen er mooi en belangwekkend werk voor terug.''  

Haags onderwijswethouder Saskia Bruines van D66 slaakte gisteren een noodkreet bij het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) in Bezuidenhout. De jeugdzorg heeft een hoop gekwalificeerd personeel nodig, maar die is momenteel niet te vinden. Volgens teammanager Nicole Goedee van het CJG zijn er stadsbreed alleen voor gezinscoaches al zo'n vijftien vacatures te vervullen.   

Aanvalsplan  
En dat is bepaald problematisch blijkt uit de jaarcijfers van 2016. Zo zijn de wachtlijsten bijde jeugdteams toegenomen. Moesten begin vorig jaar 61 gezinnen langer op hulp wachten dan vier weken. Aan het einde van het jaar waren dat er 92. Bij Veilig Thuis (het voormalige meldpunt kindermishandeling) is de wachttijd inmiddels wel onder controle.

Quote

Wij willen jongeren eerder helpen, zodat we kunnen voorkomen dat ze zwaardere vormen van zorg nodig hebben

Saskia Bruines

Om de zorgellende  aan te pakken komt  wethouder Bruines na de zomer met een aanvalsplan. ,,Ze denkt onder meer aan  het aantrekken van meer mensen uit andere beroepen (die dan intern kunnen worden bijgeschoold). En aan afspraken om opleidingen nog beter te laten aansluiten op de zorgpraktijk.  

Ondanks het vervelende personeelstekort zijn er ook positieve ontwikkelingen te  melden. Zo bereikte de jeugdhulp vorig jaar 12.800 jongeren (met 11,9 procen, twee procent meer dan in 2015). Belangrijker: er is een verschuiving te zien van zware zorg naar lichte zorg. De hulp aan huis (ambulante hulp)  steeg  (plus 1700 trajecten), terwijl het verblijf in instellingen (residentiële zorg) afnam. 13 miljoen  

En dat is een niet te onderschatten succes. ,,Wij willen jongeren eerder helpen, zodat we kunnen  voorkomen dat ze zwaardere vormen van zorg nodig hebben, zoals het verblijf in een instelling'', zegt Bruines.   

Den Haag hield aan jeugdzorg vorig jaar bovendien 13 miljoen euro over.   

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (59%)
  • Nee (30%)
  • Geen mening (10%)
1186 stemmen