De Haagse Markt vorige week, door de drukte werd de markt een paar dagen geleden gesloten.
Volledig scherm
De Haagse Markt vorige week, door de drukte werd de markt een paar dagen geleden gesloten. © Frank Jansen

Haagse Markt mag met streng toezicht en eenrichtingsverkeer weer open

Vanaf morgen is er op de Haagse Markt weer voedsel te koop. Alleen kramen waar levensmiddelen worden verkocht kunnen open, die komen allemaal in één gangpad waar strenge regels gelden. ,,Bij de ingang is controle, er wordt een beperkt aantal mensen binnengelaten”, vertelde wethouder Bredemeijer donderdagmiddag aan de gemeenteraad.

Een dag eerder werd de markt midden op de dag op last van burgemeester Remkes stilgelegd, omdat mensen zich niet aan de overheidseisen houden die verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. Dat deed Remkes met tegenzin, want de markt is van groot belang voor de voedselvoorziening in de stad. Daarom is meteen al een plan gemaakt om in ieder geval de verkoop van voedsel door te kunnen laten gaan.

Met belijning en ‘streng eenrichtingsverkeer’ moet gewaarborgd worden dat iedereen boodschappen kan doen met tenminste anderhalve meter afstand tot andere bezoekers. Dat ging tot nu toe vaak mis op de markt, omdat het druk was. Lukt het niet de afstandscriteria in acht te nemen, dan moet de markt alsnog dicht.

Haagse Food Markt

De marktondernemers mogen alleen voedingsartikelen verkopen, zoals vlees en vis, groente en fruit, zuivel, delicatessen, noten en zuidvruchten, brood en banket en biologische en fairtrade-producten.

Andere kramen blijven dicht, deze kooplui hoeven tijdelijk geen stageld te betalen. Bredemeijer doopt de beroemde markt daarom nu voorlopig de ‘Haagse Food Markt’. Deze is op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag open van negen tot vijf.

De opgang Hoflandplein wordt de ingang en de Hobbemaplein-zijde de uitgang, meldt de gemeente. ,,Er zijn fysieke maatregelen getroffen zoals het plaatsen van (drang)hekken en tijdelijke belijning om de grenzen expliciet te maken waar winkelend publiek mag komen en waar niet. Bij de entrees staan al duidelijk zichtbare borden met regels in meerdere talen.”

Bekijk hieronder de beelden van de sluiting van de Haagse Markt

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag