Volledig scherm
Nel Kames, voorzitter van de Vereniging Ambulante Handel, in haar bloemenkraam op de Haagse markt. © Joost Hoving

Haagse marktlieden dolblij: toch nog de beloofde huurverlaging

De kooplieden van de Haagse Markt zijn dolblij. Ze krijgen alsnog de eerder beloofde huurverlaging van tien procent op hun marktkramen. ,,Dit is helemaal top’’, zegt Nel Kames, marktkoopvrouw en voorzitter van de Centrale Vereniging Ambulante Handel. ,,Hier hebben we al die tijd op gewacht’’.

Vorig jaar kwam de Haagse Rekenkamer met een vernietigend rapport over de tarieven op de Haagse markt. De gemeente zou ten onrechte hoge kosten voor handhaving en juridische zaken op de kooplui afwentelen. Sinds de grote opknapbeurt van de markt in 2016 zouden ze in totaal zo’n twee miljoen euro te veel hebben betaald.

Woede

In september kwam toenmalig wethouder Richard de Mos met het voorstel  om de marktgelden voor vijf jaar te bevriezen en de huur voor de marktkramen vijf jaar lang met tien procent te verlagen. Groot was daarom de woede toen de kooplieden eerder deze maand alsnog geconfronteerd werden met een verhoging van de huur.

Quote

We hebben het voorstel van de huurverla­ging nog niet kunnen bespreken in de gemeente­raad

Bredemeijer

Maar kersvers wethouder Hilbert Bredemeijer van het CDA liet gisteravond tijdens de talkshow Spuigasten van AD Haagsche Courant en Debatmeester weten dat het stadsbestuur de tien procent korting alsnog wil doorvoeren. ,,We hebben het voorstel van de huurverlaging  nog niet kunnen bespreken in de gemeenteraad, maar dat gaan we wel doen. Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt komt de korting op de huur er binnenkort.’’

Overwinning

Voor de kooplieden is het een overwinning na jaren van strijd tegen de in hun ogen te hoge tarieven op de Haagse Markt. ,,Nu willen we nog dat ze de marktgelden gaan onderzoeken en herberekenen’’, zegt Nel Kames vanaf haar vakantieadres. ,,Dat heeft de Rekenkamer ook aanbevolen in hun keiharde rapport over de Haagse Markt.’’

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag