Volledig scherm
Beeld ter illustratie: Haagse Markt © anp

Haagse marktlui dokken jaarlijks half miljoen euro te veel

De gemeente brengt de ondernemers op de Haagse markt te hoge huurprijzen in rekening. Daardoor betalen ze jaarlijks bijna een half miljoen euro te veel. Dat blijkt uit een pittig rapport van de Rekenkamer, die bij de gemeente pleit voor compensatie.

Al jaren klagen de marktlui aan de Herman Costerstraat over de hoge markttarieven die ze moeten betalen. De Haagse Rekenkamer geeft ze nu, na een uitgebreid onderzoek, gelijk. De huurprijzen voor de marktunits op de Haagse Markt zouden kostendekkend moeten zijn, maar in de praktijk liggen ze 71 procent hoger, is de conclusie.

Dat komt doordat de gemeente Den Haag de ondernemers ook laat opdraaien voor publieke taken. Zo betalen zij de kosten die de afdeling Markten maakt voor handhaving, juridische procedures en juridische ondersteuning. In 2016 ging dat om een bedrag van maar liefst 457.000 euro.

Onbehoorlijk

Volgens de Haagse Rekenkamer druist die praktijk in tegen de afspraken van de gemeente met de marktlieden én tegen de eigen regels van de gemeente. Ook zou er sprake zijn van ‘rechtsongelijkheid’. Voorzitter Watze de Boer van de Rekenkamer noemt het ‘onbehoorlijk’. ,,De kosten voor handhaving en juridische procedures die je voor alle Haagse markten maakt, worden nu eenzijdig verhaald op de ondernemers van één enkele markt’’, zegt hij.

De Haagse Rekenkamer pleit ervoor dat de gemeente de ondernemers op de Haagse markt met terugwerkende kracht tegemoet komt. Over de periode 2016-2019 zouden de marktlui in totaal twee miljoen euro huur te veel hebben betaald. In een reactie stelt het stadsbestuur de markttarieven opnieuw te willen bezien, maar op de vraag om compensatie gaat ze niet in.

Ongelijk

Overigens zijn de kosten voor de standplaatsen op de Haagse markt ook erg ongelijk verdeeld. Enkele ondernemers betalen volgens de berekeningen van de Rekenkamer zelfs te weinig. Maar het gros zou jaarlijks tussen de 400 en 3000 eu-ro te veel neertellen voor een plek op de markt.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag