Volledig scherm
Een meeuw.

Haagse meeuwen sterven door verkeerd geplaatste daknetten

De Haagse gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren, de Dierenambulance en vogelopvang De Wulp maken zich zorgen om de steeds vaker verkeerd geplaatste daknetten die bedoeld zijn om meeuwen te weren.

Dat in een stad aan zee als Den Haag veel meeuwen verblijven is niet heel gek. De stad is een aantrekkelijk leefgebied voor de meeuwen. Hun natuurlijke leefgebied in de duinen en de haven wordt steeds meer door mensen ingenomen en in de stad is veel te eten voor hen te vinden. Veel mensen ervaren echter overlast van de vogels. 

Er worden verschillende maatregelen genomen, maar deze lijken weinig succes te hebben. Een van deze maatregelen is het plaatsen van daknetten. Deze netten worden vaak op daken gespannen, zodat deze ongeschikt worden voor vogels om als nestgelegenheid te gebruiken. Nu blijkt echter dat zowel meeuwen als andere vogels vaak vast komen te zitten en gewond kunnen raken in deze netten wanneer deze niet goed geplaatst worden, soms zelfs met een dodelijke afloop.

Subsidie

De Haagse dierenambulance en vogelopvang De Wulp plaatsten eerder al onlineberichten over het gevaar van deze netten. De dierenambulance waarschuwt: ,,Vogels landen op de netten en blijven met hun zwemvliezen in de gaten haken. Als ze niet worden opgemerkt sterven ze een langzame hongerdood”. Een woordvoerder van vogelopvang De Wulp: ,,Veel mensen spannen de netten thuis zelf, dit gaat vaak niet goed. Als een net niet strak zit, blijven de vogels erin hangen”. 

De gemeente raadt aan om netten te plaatsen en bepaalde wijken kunnen hier zelfs subsidie voor aanvragen. ,,Het plaatsen van daknetten zorgt er niet voor dat de vogels uit de stad verdwijnen, ze wisselen alleen van dak”, zegt Robin Smit, raadslid voor de Partij voor de Dieren in Den Haag. ,,De gemeente zou deze methode af moeten raden, in plaats van te promoten. Het veroorzaakt veel dierenleed en dat moet juist worden voorkomen.” Op de vraag of er alternatieven beschikbaar zijn zegt Smit dat groene daken een goede oplossing kunnen bieden, hier is ook subsidie voor te krijgen. De partij legt de vragen voor aan het college.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag