Volledig scherm
De doodzieke Nizar (11) heeft dringend een stamceltransplantatie nodig. © Mirihane

Haagse Mirihane zoekt stamceldonor voor doodziek broertje Nizar (11)

ZoektochtDe Haagse Mirihane Naimi is met spoed op zoek naar een stamceldonor voor haar 11-jarige broertje Nizar, die lijdt aan de zeldzame beenmergstoornis MDS. Nizar moet binnen afzienbare tijd een stamceltransplantatie ondergaan, anders komt hij te overlijden. 

Quote

De uitslag bleek helemaal niet goed

Mirihane Naimi

Nizar was negen jaar toen hij ziek werd. Mirihane (22) herinnert het zich als de dag van gisteren. ,,Nizar voelde zich op 6 juli 2016 niet lekker. Hij was misselijk. We belden de huisarts en mijn broertje moest bloed laten prikken. De uitslag bleek helemaal niet goed. Nizar bleek te veel witte en te weinig rode bloedcellen te hebben. Een reeks van onderzoeken volgde. Wat was er met Nizar aan de hand? Uiteindelijk werd de diagnose gesteld: MDS.''

,,Op dat moment zakte de grond onder onze voeten vandaan'', vertelt een aangeslagen Mirihane. ,,MDS is een zeldzame ziekte die vooral bij mensen ouder dan zestig jaar voorkomt. En dan treft het je 11-jarige broertje.'' 

Acute leukemie

Nizar moet in de periode die volgt regelmatig bloedtransfusies ondergaan. In maart 2017 krijgt de familie opnieuw een klap te verwerken: Nizar krijgt acute leukemie. Chemotherapie volgt en dat slaat aan. Een geschikte donor wordt bovendien gevonden, maar die trekt zich op het laatste moment terug. 

De beenmergtransplantatie wordt alsnog uitgevoerd, maar met stamcellen van Nizar's zus. Ze is niet de perfecte match, maar een alternatief is er niet. Na een aantal maanden begint Nizars lichaam de gedoneerde stamcellen af te stoten.

(tekst gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
Mirihane (22) met haar broertje Nizar (11).

Slecht nieuws

Twee maanden geleden kwam opnieuw slecht nieuws: Nizar heeft dringend nieuwe stamcellen nodig, anders komt hij te overlijden. De familie heeft weliswaar twee navelstrengen met stamcellen ontvangen, maar deze zijn opnieuw geen perfecte match. ,,De artsen spreken van een slagingskans van 20 tot 25 procent'', aldus Mirihane. En dus zoekt ze verder. 

Nizar wordt op 25 juni opgenomen. Mirihane: ,,Dat houdt in dat we nog minder dan twee weken hebben om een geschikte donor te vinden voor mijn broertje. Toch hebben we hoop en blijven we tot het laatste moment zoeken naar een betere match.''

Zoektocht naar een donor

De stamceldonor moet iemand van Noord-Afrikaanse afkomst zijn. Een zoektocht in de internationale databank leverde vooralsnog geen geschikte donor op. Daarom doet Mirihane op Facebook een ultieme poging om de Marokkaanse gemeenschap te bereiken:

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Volledig scherm
De oproep van Mirihane op Facebook. © Facebookpagina Mirihane Naimi

Ook InHolland Rotterdam, de hogeschool waar Mirihane Sociaal Juridische Dienstverlening studeert, heeft haar oproep voor een stamceldonor gedeeld in de hoop onder de studenten een geschikte match te vinden. Aanmelden kan via matchis.nl.

Videoboodschap Nizars zussen
Stichting Matchis is op 4 juni een campagne gestart, bedoeld om de Marokkaanse gemeenschap in Nederland te mobiliseren. In de Nederlandse, maar ook in de internationale donorbank voor stamceltherapie, zijn namelijk (te) weinig mensen van Marokkaanse afkomst geregistreerd. De zusjes van Mirihane en Nizar, Nesrine en Fadoua, hebben voor dit doeleinde een video opgenomen:

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

  1. Bruiloftsgast bespuugt beveiligingsbeambte nadat Lamborghini crasht, verhuurder doodziek van incident
    VIDEO

    Bruilofts­gast bespuugt beveili­gings­be­amb­te nadat Lamborghi­ni crasht, verhuurder doodziek van incident

    Een peperdure Lamborghini Huracan van een Utrechtse verhuurder, die onderdeel was van een trouwstoet, is vannacht in botsing geraakt met een busje op de kruising van de Pettendijk en de Lange Kruisweg in Maasdijk. Na de botsing liep het zodanig uit de hand dat een 30-jarige beveiligingsbeambte van het busje werd aangevallen en meerdere keren in haar gezicht werd gespuugd.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag